Lezuhant egy helikopter Salvadorban, több magasrangú tisztviselő utazott rajta

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy katonai helikopter El Salvadorban, több magas rangú tisztségviselő utazott a gépen.
Vágólapra másolva!

A helikopter balesetben meghalt Salvador rendőrfőnöke, aki a közép-amerikai országban a fegyveres bandák elleni harc egyik vezető személyisége volt.

A rendőrfőnök, Mauricio Arriaza a katonai helikopter fedélzetén kísérte Manuel Cotót, egy pénzintézet súlyos sikkasztással vádolt volt igazgatóját. 

A gép a fővárostól, San Salvadortól 180 kilométerre északkeletre fekvő San Eduardo környékén zuhant le - közölta a hadsereg.

Cotót, aki Hondurasba menekült, ahol őrizetbe vették, azzal vádolják, hogy a Santa Victoria Takarék- és Hitelszövetkezet (Cosavi) korábbi igazgatójaként 

mintegy 35 millió dollárt (12,5 milliárd forintot) sikkasztott el.

A Canal 10 állami tévécsatorna szerint David Cruz, az El Salvador biztonsági minisztériumának kommunikációs vezetője is meghalt a balesetben. A Salvadori Légierő UH-1H helikopterének fedélzetén két magas rangú biztos, egy tizedes, egy őrmester és két hadnagy utazott még - írja a CBS.

Az incidens után Nayib Bukele salvadori elnök bejelentette, hogy vizsgálatot indít. "Ami történt, nem maradhat egyszerű baleset, alaposan ki kell vizsgálni" - hangoztatta az államfő az X-en, hozzátéve, hogy "nemzetközi segítséget" fog kérni a történtek feltárásához.

A végsőkig nyomozni fogunk, de semmi sem adhatja vissza nemzeti hősünket

 - jelentette ki Bukele, aki nagyon népszerű a bűnbandák elleni küzdelme miatt és akit februárban újraválasztottak.

Bukele megjegyezte, hogy Arriaza Chicas vezette a kormány azon bandák elleni harcát, amelyek egykor a salvadori lakosság nagy részének mindennapi életét uralták.

Az országban tavaly az elmúlt három évtized tekintetében sikerült elérni, hogy legalacsonyabb szintre kerüljön a gyilkosságok száma. Latin-Amerika az egyik legveszélyesebb országból az egyik legbiztonságosabb országgá vált. De ennek ára volt.


Múlt héten a tengerbe zuhant Délnyugat-Anglia partjainál egy brit katonai helikopter, a személyzet egyik tagja meghalt. Augusztus végén pedig több mint 20 emberrel a fedélzetén eltűnt egy helikopter Kamcsatkán. Később kiderült, hogy senki sem élte túl a zuhanást, miután a gép egy hegyoldalnak csapódott.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!