Van olyan hely, ahol már 100 napja elviselhetetlen hőség van

Vágólapra másolva!
Elviselhetetlen, embertelen meleg tombol Arizona államban. Phoenix városában már 100 napja nem csökkent a hőmérséklet 38 fok alá. Folyamatosan melegrekordok dőlnek meg a térségben, és a kánikula még tovább folytatódik. Az egészségügyi szakemberek figyelmeztetéseket adtak ki a rendkívüli meleg veszélyei miatt.
Vágólapra másolva!

Közép-Arizonában a nyár mindig nagyon meleg, de 2024-ben jelentősen magas a hőmérséklet és tartós a kánikula. Arizonában Phoenixben különösen magas a hőmérséklet.

Kedden a városban már a 100. egymást követő napon volt tartósan legalább 37 fok a hőmérséklet, amely jóval meghaladta a helyi meteorológiai szolgálat adatai szerint az 1993-ban felállított rekordot, amikor 76 egymást követő napon keresztül tombolt a kánikula.

A hőmérséklet május 27-én elérte a 38,9 fokot Phoenixben, és azóta minden nap e-körül az érték körül alakul a hőmérséklet - írja a Huffpost.

A hosszú szaharai hőséget általában esőzések szakítják meg, de a monszun idén nem sok csapadékot hozott. A tartós hőség is korán kezdődött, már májusban elkezdődött a kánikula.

Ezen a héten szokatlanul magas hőmérséklet várható az Egyesült Államok egész délnyugati részén, és szerdától péntekig hőségriasztás várható Arizona városaiban, köztük Phoenixben és Lake Havasu Cityben, valamint Las Vegasban és Nevada más részein. 

A kaliforniai sivatagi településeken, Palm Springsben, Twentynine Palmsban, Needlesben és Barstowban szintén melegedés várható, a hét végén pedig a Death Valley-i Furnace Creekben akár 47,7 fokos csúcshőmérséklet is lehet.

Az arizonai Maricopa megye - ahol Phoenix található, az Egyesült Államok legforróbb metropoliszvidéke - közegészségügyi tisztviselői szerint augusztus 24-ig 150 hőség okozta halálesetet erősítettek meg idén eddig, és további 443-at vizsgálnak.

Legutóbb egy 10 éves fiú haláláról érkezett jelentés, aki az extrém hőségben South Mountainnél indult el túrázni.

Idén volt a térségben a valaha volt legforróbb meteorológiai nyár. Az évszak elején az Egyesült Államok északkeleti részét is kegyetlen hőhullámok sújtották.

Kalifornia-szerte vörös riasztást adtak ki a fokozott erdőtűzveszély miatt. A hétfőn kitört, szeszélyes szél által táplált tűzvész miatt megszűnt az áramszolgáltatás, és több mint 500 lakos evakuálására szólítottak fel egy távoli erdei közösséget a Tahoe-tó közelében. Truckee-tól 32 kilométerre északra a tűz reggelre több mint 5 négyzetkilométeresre nőtt, és nem sikerült megfékezni.
Los Angeles megyében hűtési központokat állítottak fel, ahol a tisztviselők arra kérték a lakosokat, hogy a tomboló hőség közepette ellenőrizzék idős, vagy veszélyeztetett szomszédaikat, ismerőseiket. 

A forró napok nem csak kellemetlenek, hanem veszélyesek is lehetnek

 - mondta Muntu Davis, Los Angeles megye egészségügyi tisztviselője. Hozzátette, hatalmas veszélynek vannak kitéve a szabadban dolgozók, mint a szabadtéri árusok, építőipari munkások és kertépítők.  A városokban  a beton és az aszfalt miatt még forróbb a hőmérséklet, az utcákon sugárzik a hőség.

Phoenixben ezen a nyáron 37 olyan éjszaka volt, amikor a hőmérséklet nem hűlt 32,2  fok alá, ami újabb rekord.

Emellett 54 napig volt 43 fok, amely egy nap különbséggel szintén csúcsot döntött a tavalyi 55 napos rekordhoz képest. Ugyanakkor ez a szám még ezen a héten megdőlhet. 

„Az, hogy éjszaka sincs enyhülés, hatással lehet az emberek egészségére, mert a hő felhalmozódhat a szervezetben” - írta e-mailben Erinanne Saffell, az Arizonai Állami Egyetem klimatológusa. „Az embereknek ügyelniük kell arra, hogy hűvös helyen legyenek és hidratáltak maradjanak - tette hozzá.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!