Közel 200 áldozata van már a nepáli áradásoknak - videó

Vágólapra másolva!
A hétvégi heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma 193-ra emelkedett Nepálban.
Vágólapra másolva!

A halálos áldozatok közül a legtöbben - 34-en- a fővárosban, Katmanduban haltak meg a heves esőzések közepette, és a város déli részének nagy részét elöntötte a víz. A rendőrség közleményében azt írta, hogy 31 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, és 96 ember megsérült.

Egy földcsuszamlás három tucat embert ölt meg egy elzárt autópályán Katmandutól mintegy 16 kilométerre.

A földcsuszamlás legalább három autóbuszt és más járműveket temetett maga alá, amelyekben emberek aludtak, mert az autópályát lezárták és nem térhettek haza - írja az AP News.
Katmanduban a földcsuszamlások három autópályát tettek járhatatlanná, amely során a város egész hétvégére elzáródott a külvilágtól. A munkásoknak sikerült ideiglenesen megnyitni a kulcsfontosságú Prithvi autópályát, eltávolítva a hegyekből lemosott sziklákat, sarat és fákat.

A belügyminiszter bejelentette, hogy ideiglenes menedékhelyeket építenek azoknak, akik elvesztették otthonukat, és pénzbeli segítséget nyújtanak az árvíz és a földcsuszamlások következtében meghaltak családjainak és a sérülteknek.

Khadga Prasad Oli miniszterelnök hétfőn tért haza az ENSZ Közgyűlésének üléséről, és rendkívüli ülést hívott össze - közölte irodája.

A javuló időjárás lehetővé tette a mentési és helyreállítási munkálatok fokozását.

A szombaton elöntött Katmandu déli részén a lakosok takarították a házakat, amint a vízszint kezdett csökkenni. 
Rendőrök és katonák segítettek a mentési munkálatokban. Nehézgépeket használtak a földcsuszamlások eltakarítására az utakról. A kormány bejelentette, hogy a következő három napra Nepál-szerte bezárja az iskolákat és főiskolákat.

Eközben Banglades északi részén az alacsonyan fekvő  területeken mintegy 60 000 embert érintettek az esőzések okozta áradások. Itt a helyzetet tovább rontotta, hogy a magasabban fekvő India felől is jelentős mennyiségű víz folyt le Banglades felé. 

Az emberek Lalmonirhat és Kurigram körzetekben az utakon és az árvízvédelmi töltéseken kerestek menedéket - jelentette a Daily Star. A határon átfolyó Teesta folyó egyes helyeken megáradt, a Dharala és a Dudhkumar folyók pedig Rangpur térségében emelkedtek meg, de a veszélyességi szint alatt maradtak - közölte hétfőn a dhakai székhelyű árvíz-előrejelző és figyelmeztető központ. A víz egy-két napon belül elkezdhet apadni - közölték.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!