Egy orosz katonai repülőgép többször is megsértette Japán légterét

Vágólapra másolva!
Japán tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy egy orosz katonai repülőgép megsértette a légterét.
Vágólapra másolva!

Japán diplomáciai úton határozott tiltakozását fejezte ki Oroszországnak, amiért egy orosz katonai repülőgép három ízben is megsértette a légterét hétfőn - jelentette be sajtótájékoztatóján a japán védelmi miniszter.

 Tokió szerint 2019 óta először fordult elő ilyen incidens.

Kihara Minoru miniszter elmondta, hogy egy Il-38 típusú vadászrepülőgép hatolt be a japán légtérbe a Hokkaidó közelében levő Rebun szigettől északra. Hozzátette, hogy a japán légvédelem F-15-ös és F-35-ös vadászrepülőgépek mozgósításával, valamint rádióüzenetekkel és fényrakétákkal figyelmeztette az orosz gépet a légtérsértésre. 

Az orosz repülőgép ötórás repülése során háromszor is áttörte Japán légterét a Rebun-sziget felett.

Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte az incidenst az orosz kormányhoz eljuttatott üzenetében, és arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy a jövőben kerülje el a berepüléseket.

A The Guardian szerint Fumio Kishida japán miniszterelnök azt mondta a kormány tisztviselőinek, hogy „határozottan és higgadtan” kezeljék az incidenst, működjenek együtt az Egyesült Államokkal és más nemzetekkel – mondta Yoshimasa Hayashi, a kabinet főtitkára.

A térségben fokozódó orosz és kínai katonai együttműködés miatt nő a feszültség.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő az incidenst kommentálva kijelentette, hogy "az orosz hadsereg az ukrajnai háború kezdete óta Japán közelségében is aktív".

A betörés egy nappal azután történt, hogy a kínai és orosz hadihajókból álló közös flotta körbejárta Japán északi partjait. 

Kihara szerint 

a légtérsértés összefüggésbe hozható egy közös hadgyakorlattal, amelyet Oroszország és Kína a hónap elején jelentett be.

Japán 2014-ben kezdett szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben a Krím annektálása után. A korlátozásokat 2022-ben szigorították, miután az orosz csapatok megkezdték az ukrajnai inváziót. 2024 áprilisában Japán bővített az exporttilalom alá eső áruk listáját. 

2024 nyarán nem várt fordulat következett. Japán jövedelmező üzletet ajánlott Oroszországnak a Kuril-szigeteken. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban elutasította a japán fél javaslatát, ami meglepetést és megdöbbenést keltett Kínában. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!