Jogi problémákat vet fel a Románia légterébe belépő orosz drónok ügye

Képünk illusztráció!
Fotó: Genya SAVILOV / AFP
Vágólapra másolva!
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint törvényi alapra van szükség a Románia légterébe belépő orosz drónok ügyében, és Ukrajnával is egyeztetni kell a kérdésben – mondta kedden a News.ro beszámolója szerint a politikus.
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ államfőjelöltje a Digi24 hírtelevízió meghívottjaként úgy nyilatkozott, a jogi szabályozást a kormánynak és a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) kell kezdeményeznie, mert nekik vannak meg a kellő információik ehhez. 

Azt, hogy miért nem történt meg eddig, tőlük kell megkérdezni, de szükség van erre

– idézte Kelemen Hunor televízióban elhangzott nyilatkozatát a News.ro. 

Rámutatott: az elmúlt hétvégén nem először észleltek orosz drónt az ország légterében. 

drón
Katona egy felderítő drónt helyez üzembe.
Fotó: AFP / Genya SAVILOV / AFP

A Fekete-tenger térsége jó ideje konfliktusövezet, ennek ellenére az illetékesek nem módosították az idevágó törvénykezést, pedig szerinte ez pár nap alatt végrehajtható. 

Az RMDSZ elnöke szerint azt is elemezni kell, valóban provokációról van-e szó, és ez esetben tudni kell, hogy a román fél reagáljon rá vagy sem. 

Aláhúzta: az államfőnek, kormányfőnek és a védelmi tárca vezetőjének a legfőbb feladata az emberek biztonságának szavatolása, és az államfőnek a hadsereg főparancsnokaként meg kell legyen a lehetősége, a szándéka és a képessége, hogy szavatolja az ország polgárainak biztonságát. 

Ha le kell lőni a drónt, akkor a szakemberek gyors elemzése után ki kell adni a parancsot, hogy lőjék le

– jelentette ki Kelemen Hunor. 

🎥|🇭🇺 Milyen államot akarok? Első interjúim a magyarok államelnökjelöltjeként. Kövesd kedden 15 órától a Digi24,...

Posted by Kelemen Hunor on Tuesday, September 10, 2024

Úgy vélte, a román illetékeseknek Ukrajnával is egyeztetni kellene a kérdésben, mivel ez mindkét országnak érdeke. Aláhúzta: az általa vázolt megoldást rég meg kellett volna hozni, de nincs tudomása ilyen kezdeményezésről. 

Az elmúlt hétvégén Románia légterében észlelt orosz drón és a Tulcea megyében megtalált drónmaradványok ügye politikai hullámokat vert.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kedden felszólította Angel Tilvar védelmi minisztert, hogy október 8-án a parlamentben adjon magyarázatot arra, milyen konkrét lépéseket tesz Románia légtere védelmében. 

A szaktárca illetékesei hétfőn orosz drón maradványaira bukkantak a Tulcea megyei Periprava település térségében, az ukrán határ közelében. 

Itt vasárnap becsapódási zónát azonosítottak, miután előző éjjel az orosz hadsereg Duna menti ukrán célpontokat támadott. Továbbá közölték: Caraorman település térségében is azonosítottak egy lehetséges becsapódási zónát, azt a területet is átvizsgálják. 

A védelmi tárca ezt megelőző nap tudatta: vasárnapra virradóra orosz drónt észleltek Románia légterében, és hajnalban közel négy órán keresztül két román F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret.

Már tavaly is észleltek orosz drónokat Románia területén: akkor az egyik drón a Duna menti ukrán célpontok ellen végrehajtott orosz támadások nyomán juthatott be a román légtérbe.

Korábban már írtunk arról, hogy Románián keresztül is támadják az oroszok az ukránokat. Szombaton arról is írtunk, hogy egy orosz drón csapódott be Lettország területén is.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!