Késes bűnbandák tartják rettegésben Nagy-Britanniát, új törvényt hoztak ellenük

Vágólapra másolva!
A bűnbandák matchétákkal felfegyverkezve járnak az utcán Angliában. A rendőrségi adatok szerint öt év alatt megduplázódtak a késes bűncselekmények az országban. Emiatt új törvény született, ami szigorúan lép fel a bűnözők ellen.
Vágólapra másolva!

Válaszolt az újságírói kérdésekre egy bandatag

A 20 éves Matthew szerint zombikést (vagy matchétát) vásárolni olyan egyszerű Angliában, mint elvitelre rendelni egy hamburgert. Első fegyverét, egy Rambo-stílusú kést 16 éves korában szerezte be. A Lutontól délre fekvő csendes vidéki úton az újságírói kérdésre Matthew azt válaszolta, hogy 

mindenki ilyennel járkál a környéken. Mert úgy érzik, hogy szükségük van rá. Ha van nálad egy kés, de valaki elővesz egy 20 centis pengéjű matchétát, akkor azon gondolkozol, hogy miért nem szerzek egy nagyobbat?

Keddtől kezdve Angliában és Walesben illegális lesz a "zombi-stílusú" kések és macheték birtoklása. Az új jogszabály bezár egy jogi kiskaput, és börtönbüntetést von maga után a bűnbandák által kedvelt kések birtoklása, előállítása, szállítása és értékesítése esetén. A zombi stílusú kések és macséták olyan fegyverek, amelyek pengéje 20 cm-nél hosszabb, és fogazott vágóéllel rendelkezik.

Sylvester Stallone to auction hundreds of ‘Rocky’ and ‘Rambo’ me
Fogazott élű Rambo-kés. Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Amnesztia és kártérítési rendszer lépett életbe, hogy az embereket a tilalom bevezetése előtt a fegyverek leadására ösztönözzék. De Matthew nem adja át a macsétáját a rendőrségnek. Ehelyett egy Faron Paul nevű férfinak adja majd le, aki egy késellenes kampányt folytat az országban. Faron nagyon jól ismeri a késes bűncselekmények hatását, mivel néhány éve majdnem meghalt amikor leszúrták. 

A nyilvántartott bűncselekmények száma, amelyekben macheték, kardok vagy zombi kések említése is szerepel, öt év alatt majdnem megduplázódott.

Anglia és Wales 32 rendőrségi körzetének adatai szerint 2023-ban több mint 14 000 bűnügyi jegyzőkönyvben említették az ilyen nagyméretű, pengés fegyvereket ezért az új törvény nagy segítséget jelenthet az ilyen jellegű bűncselekmények visszaszorításában - írja a BBC.

Ahogy az Origo is több ízben beszámolt róla, sok késelés történik Anglia-szerte és legtöbbször tinédzserek érintettek a bűncselekményekben. Júliusban két gyereket halálra késelt egy tinédzser Angliában, és többen megsérültek. Arról is írtunk, hogy az angliai Southportban tartott rendezvényen egy őrjöngő férfi késsel támadt a gyerekekre. Májusban egy nő súlyosan megsérült, miután fényes nappal megkéselték egy lutoni iskola közelében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!