Kiderült, mi ölte meg Hvaldimirt, az orosz kémbálnát

Vágólapra másolva!
Nincsen semmi arra utaló jel, hogy az augusztus végén Norvégiában holtan talált belugát - fehér bálnát -, amellyel kapcsolatban számos találgatás merült fel, egyebek mellett az is, hogy kémkedésre használták fel, agyonlőtték volna - közölte hétfőn a norvég rendőrség.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, holtan találták Putyin kémbálnáját Norvégiában és állatvédők szerint a belugát agyonlőtték. 

A NOAH és a One Whale állatvédelmi szervezetek a múlt héten feljelentést tettek, 

azt állítva, hogy a Hvaldimir névre keresztelt fehér bálnával, amely 2019-ben történt felfedezése óta valóságos szenzációnak számított Norvégiában, lőfegyver végzett. 

A belugát megfigyelő állatvédők szerint, a 15-20 év közöttinek tartott, jó kondícióban lévő tengeri emlős élettelen testét augusztus 31-én találták meg a Risavika partjaitól nem messze, Norvégia délnyugati partvidékén. A belugák általában 30-35 évig élnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. A Norvég Állatorvosi Intézet által végzett elsődleges boncolás alapján a rendőrség közölte: semmi nem utal arra, hogy a haláleset "emberi tevékenység" következménye lett volna. Sejteni engedték, hogy 

a beluga feltételezhetően éhen halt, így nem indítottak vizsgálatot sem. 

Amund Preede-Revheim rendőrségi vezető közleményben hangsúlyozta: a boncolás egyetlen eredménye alapján sem lehet arra következtetni, hogy Hvaldimirt agyonlőtték volna. A rendőrség szerint a sérülései csak felületesek voltak. Az egyik seb kicsit mélyebb volt, de létfontosságú szervet nem ért károsodás, és a sebesülések nem voltak halálos kimenetelűek a rendőrség szerint. Amund Preede Revheim elmondta, hogy 

a cetféle gyomra üres volt, és a szervei nagy része tönkrement. 

A belugák hagyományosan jóval északabbra élnek, Grönland közelében, vagy az orosz, illetve norvégiai sarkvidék vizein. Az először 2019-ben a norvégiai sarkvidéki vizeken, Finnmark közelében megfigyelt, több méter hosszú fehér cetféle nevét a bálnát jelentő norvég hval szóból, illetve az emblematikus orosz keresztnév összetételéből kapta. Fején kamerahámot viselt, amelyen műanyag csíkokon az Equipment St. Petersburg angol nyelvű felirat volt olvasható. A norvég halászati igazgatóság annak idején feltételezte, hogy Hvaldimir egy zárt helyről szökött meg, és az orosz haditengerészet idomította, mivel hozzá volt szokva az emberi társasághoz és szokása volt közel úszni a hajókhoz. Moszkva soha nem erősítette meg ezeket a feltételezéseket. A Barents-tenger és az Atlanti-óceán északi része stratégiai fontosságú a nyugati és az orosz haditengerészetek szempontjából, szokásos érintkezési övezet a tengeralattjáróik számára.

Arról is írtunk, hogy alaposan megtréfálta a beluga a gyerekeket, akik odamentek hozzá - videó.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!