Kitört a világ legaktívabb vulkánja Hawaiin - videó

Vágólapra másolva!
A világ egyik legaktívabb tűzhányója, a Kilauea vulkán ismét kitört egy hawaii nemzeti park távoli részén.
Vágólapra másolva!

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Park területén található Kilauea vulkán vasárnap este kitört. A vulkán a nemzeti parkban egy olyan területen található, amely a nyilvánosság elől le van zárva. A vulkán hétfő este ismét aktivizálódott - közölte az amerikai földtani intézet Hawaii Vulkánmegfigyelő Központja.

A kitörési aktivitás kedden kora reggel fokozódott, de nincs közvetlen veszély az otthonokra vagy az infrastruktúrára nézve 

- közölte az obszervatórium.
A „vog” néven ismert vulkáni gázok azonban elérhetik a park közelében lévő lakónegyedeket - figyelmeztetett az obszervatórium. A park területén a világ két legaktívabb vulkánja található: Kilauea és a Mauna Loa. Mindkettő távoli területen helyezkedik el, több mint 10 kilométerre a legközelebbi úttól, amely nem teszi lehetővé a nyilvános megfigyelést a park tisztviselői szerint - írja az AP News.

Egy kedd reggeli helikopteres átrepülés során a geológusok elmondták, hogy kitörési hasadékokat és aktív lávafolyásokat figyeltek meg a Napau-kráter padlóján.

A Kilauea legutóbb júniusban tört ki. Júliusban pedig több száz földrengés rázta meg, azonban akkor nem aktivizálódott a vulkán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!