Szennyezett kokaintól halt meg két ember Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Két ember meghalt, két másik pedig kórházba került Ausztráliában, miután túladagolták magukat egy olyan droggal, amit kokainnak hittek, de kiderült, hogy valójában heroin van benne.
Vágólapra másolva!

A halálesetek miatt az ausztrál egészségügyi minisztérium (NSW Health) figyelmeztetést adott ki az olyan kábítószerek veszélyére, amelyek ereje és tartalma ismeretlen – írta a Daily Mail.

A lap közölte Hester Wilson, az NSW Health vezető függőségi orvos-szakértőjének nyilatkozatát, aki kiemelte:

 fontos, hogy az emberek korán felismerjék az opioid-túladagolás jeleit, és tudják, hogyan reagáljanak rá.

A szakértő elmondta: az opioidok, például a heroin, szúró pupillákat, álmosságot, eszméletvesztést, lassú légzést/horkolást és a bőr kékre/szürkére színeződését okozhatják, és életveszélyesek lehetnek. A heroin és más opioidok kokain, metamfetamin és MDMA (ecstasy) formájában is árusíthatók, illetve megtalálhatóak benne. 

Nem mindig lehet külsőleg megkülönböztetni ezeket a kábítószereket 

- hangsúlyozta az orvos. 

A kokaint, a metamfetamint, az MDMA-t vagy az opioidok használó embereknek tartsanak maguknál naloxont, amelyet azonnal be lehet adni, és visszafordítja az opioidok hatását - tette hozzá Wilson.

A lap megjegyzi, a naloxon vény nélküli gyógyszer, és az NSW-ben az opioid-túladagolás veszélyének kitett személyek számára ingyenes.

Drogtúladagolásban halt meg nemrég a Beverly Hills 90210-ből ismert David Gail, ő amfetamin, kokain, etanol és fentanil keverékétől halt meg. Két kisgyermek pedig fentanil miatt halt meg, amit az anyjuk használt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!