Macron eltávolításáról szóló határozatot írtak alá a francia képviselők

Vágólapra másolva!
Több mint 80 képviselő írt alá határozatot Emmanuel Macron francia elnök hatalomból való eltávolításáról - jelentette a Franceinfo rádió.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint a dokumentumot az Új Népfront baloldali blokkjának 81 képviselője írta alá, közülük 72-en az Engedetlen Franciaország pártfrakció parlamenti képviselői, valamint a Zöldek és számos más baloldali demokrata és republikánus képviselőcsoport.

Mivel Emmanuel Macron elnök nem hajlandó miniszterelnököt kinevezni a július 7-i parlamenti választásokon első helyen végzett koalícióból, a határozati javaslat szerzői kérvényezték, hogy a parlament indítson vádemelési eljárást a köztársasági elnök ellen

 - idézte az Új Népfront közleményét a Franceinfo.

„Nincs erre példa az Európai Unió egyetlen országában sem. Mindenhol az első pártot, még ha kisebbségben is, de megbízzák a kormányalakítással” - tette hozzá az Új Népfront.

A Macron felelősségre vonását célzó határozatot augusztus végén kezdeményezte az Engedetlen Franciaország párt.

A kezdeményezés elbírálásáról a francia parlament alsóháza dönt. Ezt követően a határozat szövegét a törvényalkotási bizottságnak jóvá kell hagynia, majd két héten belül az Országgyűlés kétharmadának meg kell szavaznia. Az utolsó két szakaszt a parlament felsőházában – a szenátusban – is le kell zárni, ahol a baloldalnak nincs többsége, maga a párt pedig egyáltalán nem képviselteti magát. Ha azonban a szöveget a Szenátus elfogadja, akkor mindkét kamara közös ülést tart, a határozatot mindkét kamara 925 parlamenti képviselője közül 617-nek támogatnia kell.

Macron korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy a megalakuló kormányban egy baloldali koalíció részt vegyen, annak ellenére, hogy az előrehozott parlamenti választásokat megnyerte, és 577 képviselői helyből 182 helyet kapott az ország nemzetgyűlésében. Ezt azzal magyarázta, hogy a baloldal kormánya azonnal bizalmatlansági szavazás elé néz.
Az előrehozott parlamenti választásokon a baloldali blokk nyerte a szavazatok többségét Macron „Együtt a Köztársaságért” elnöki koalíciója, amely 168 képviselői helyet kapott a nemzetgyűlésben. A jobboldali Nemzeti Gyűlés párt republikánus szövetségeseivel 143 mandátummal a parlament harmadik erőjévé vált. Így egyetlen politikai erő sem kapott többséget az új kormány megalakításához.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!