Szélsőségesen bevándorláspárti, nyíltan LMBTQ-aktivista miniszterelnököt választhat Emmanuel Macron

Vágólapra másolva!
Franciaországban továbbra is belpolitikai válság van amiatt, mert az országnak még mindig nincs miniszterelnöke. Nicolas Sarkozy korábban sikeres köztársasági elnök úgy látja, hogy az ország nagy bajban van. Naponta merül fel új jelölt, a legutóbbi érdekessége, hogy nyíltan támogatja a bevándorlást, enyhén szólva is LMBTQ-propagálónak nevezhető, és bár 62 éves, de nulla politikai tapasztalata van.
Vágólapra másolva!

A Le Figaronak adott interjújában azt mondta Sarkozy, hogy

az országban politikai válság alakult ki” és „Franciaország a szakadék szélén áll.”

Macron gőzerővel hallgatta meg a lehetséges jelölteket, akikről itt írtunk részletesen, de most úgy tűnik, hogy igaza volt Nicolas Sarkozynek, amikor arról beszélt, hogy „hiba volt az előzetes választásokat kiírni”, ezzel ugyanis „szétesett a korábban relatíve szilárd országos pártstruktúra”. Ugyanis sem a baloldal, sem a jobboldal nem tudott olyan jelöltet felmutatni, aki mögött egyértelmű nemzetgyűlési többséget lehetett volna kialakítani, és a pártok támogatása sem volt egyértelmű a jelöltek mögött, azaz még mindig nincs miniszterelnöke az országnak.   

Ezért is lehetséges, hogy most egy olyan, kívülről érkező, elsősorban szociális ügyekkel foglalkozó, korábban tanárként is dolgozó hivatalnokról beszélnek mint lehetséges miniszterelnökről, akinek semmilyen politikai tapasztalata nincs. Thierry Beaudet-ről van szó, aki 

2021 óta a Gazdasági, Szociális és Környezetvédelmi Tanács (CESE) elnöke. A CESE elsősorban szociális kérdésekben ad ajánlásokat, esetenként kötelező jogszabálymódosításokat a Nemzetgyűlés számára. 

 

Thierry Beaudet
Thierry Beaudet
Fotó: AFP

A Le Figaro elemzése alapján öt pontban szedjük össze ami erről ez idáig teljesen ismeretlen egészségbiztosítási szakemberről tudható.

1. A CESE elnöke

A 62 éves Thierry Beaudet-t 2021 májusában választották meg öt évre a Gazdasági, Szociális és Környezetvédelmi Tanács (CESE) elnökévé. A CESE Franciaország harmadik alkotmányos kamarája a nemzetgyűlés és a szenátus mellett és szociális kérdésekkel foglalkozik.  Az elmúlt években a CESE szervezte meg az élet végi ellátásról szóló polgári vitát,  miután  Thierry Beaudet 2020-ban megjelent véleménycikkében parlamenti vitát sürgetett a témáról, azzal érvelve, hogy a „haldoklásban való aktív segítségnyújtásról” „szükség lenne vitát folytatni” .

2. Volt tanár

Thierry Beaudet szakmai pályafutását az iskolapadban kezdte. Általános iskolai tanárként kezdett a normandiai Caen oktatási hatóságánál 1984-ben, majd 6 évvel később az Orne megyei Ifjúsági és Sportigazgatósághoz került az ifjúsági és népoktatási osztály vezetőjeként. Még ugyanebben az évben megszerezte a tanári mesterfokozatot is.

3. Karrier az egészségbiztosítás világában

Thierry Beaudet tanári képesítésén kívül 1996-ban a Paris-12 Egyetemen gazdasági és szociális menedzsmentből szerzett posztgraduális diplomát, valamint 2013-ban a Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines-i Egyetemen a biztosító társaságok irányításából Master fokozatot. Először a Mutuelle générale de l'Éducation nationale-nál (MGEN) dolgozott, ahol 2009 és 2017 között elnök volt, majd az általa alapított VYV kölcsönös biztosítócsoport elnökeként 2021-ig. Szakmai munkájáért 2012-ben megkapta a Chevalier de l'Ordre National du Mérite, három évvel később pedig a Chevalier de la Légion d'Honneur kitüntetést.

4. Aktuálpolitikai ügyek

Pályafutása során Thierry Beaudet számos gazdasági, társadalmi és politikai kérdésben szólalt fel. Legutóbb július 7-én, a parlamenti választások eredményei után nyilvánított véleményt aktuális ügyekben. "Ezek a választások ismét feltárták a társadalmon végigvonuló mély szakadékokat. Ezeket nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni (...) Demokráciánk sebezhető. Megőrzése érdekében határozottan kell cselekednünk, és teljes mértékben be kell vonnunk a polgárokat és a közvetítő szerveket” - írta a CESE sajtóközleményében.

5. Beaudet álláspontja  a bevándorlásról és az abortuszról

A CESE elnöke az elmúlt hónapokban különböző társadalmi kérdésekben is megszólalt. Tavaly januárban az X-en (korábban Twitter) arról posztolt, hogy részt vett az (egyébként szigorúnak alig nevezhető) bevándorlási törvény elleni párizsi tüntetésen , „hogy megerősítse a köztársaság értékeihez való ragaszkodását: a szabadság, az egyenlőség és a testvériség elveit”. Egyszóval: még az enyhe szigorítást is túlzásnak tartotta.

Tavaly márciusban szintén megosztotta „büszkeségét” és „meghatottságát” a közösségi hálózatokon, amikor az önkéntes terhességmegszakítást (IVG) az alkotmányban rögzítették. Emellett több alkalommal is felszólalt az LMBTQ-jogok védelmében, „egy olyan harcért, amelyet továbbra is elszántan kell vívni a társadalom minden területén”. Végül az oktatásról, amely nyilvánvalóan közel áll a szívéhez, hiszen ez volt első hivatása, Thierry Beaudet a 2023-as tanév kezdetén kijelentette: „Iskoláinknak lehetővé kell tennie mindenki számára a sikert és támogatnia kell a sokszínűséget”.

Ha Macron őt választja, azzal egyértelműen az ultraliberálisoknak üzen, mert elsősorban őket kívánja megszólítani, és ez egyáltalán nem tükrözi az előrehozott választások eredményeit, ahol a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülésre jóval több mint 10 millióan szavaztak és a liberálisok saját pártja elbukott. De Macron azt is üzeni, hogy egy ismeretlen, eddig nem politizáló szakemberrel teljes egészében ő fogja uralni a francia kormányzást.  Franciaországban a kormányfő felel az elnöki program végrehajtásáért, de ettől függetlenül fontos szerepe van a szakpolitikák alakításában. Elemzések szerint félő, hogy Macron a szélsőséges liberalizmus irányába viszi el az országot, ha egy bevándorláspárti, politikája fókuszába az LMBTQ-jogok kiszélesítését képviselő miniszterelnököt választ. A Macron-közeli hírtelevízió, a BFMTV újságírója, Bruno Jeudy szerint Thierry Beaudet kinevezését Emmanuel Macron „komoly lehetőségnek” tartja.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!