Macron kinevezte az új francia kormányfőt

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a 73 éves Michel Barnier-t nevezte ki az ország új miniszterelnökének. A régóta várt bejelentésre mintegy két hónappal azután került sor, hogy az előrehozott választásokon egyik párt sem szerzett egyértelmű többséget, ami patthelyzetbe sodorta a tárgyalásokat arról, hogy ki vezesse a francia kormányt.
Vágólapra másolva!
  • Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a 73 éves Michel Barnier-t nevezte ki az ország új miniszterelnökének. A régóta várt bejelentésre mintegy két hónappal azután került sor, hogy az előrehozott választásokon egyik párt sem szerzett egyértelmű többséget, ami patthelyzetbe sodorta a tárgyalásokat arról, hogy ki vezesse a francia kormányt. 
  • Barnier a jobbközép Les Républicains párt volt európai biztosa és külügyminisztere. Később az Európai Bizottság Egyesült Királysággal fenntartott kapcsolataiért felelős vezetője volt, és az ő nevéhez fűződik az Egyesült Királyság kilépésének megtárgyalása.
  • A bejelentésre közel három hónappal azután került sor, hogy az előrehozott parlamenti választások politikai patthelyzetbe sodorták Franciaországot, amikor egyik párt sem szerzett többséget. Az Új Népfront baloldali szövetség mindenkit meglepett azzal, hogy a legtöbb mandátumot szerezte meg, Macron Ensemble koalíciója pedig a második helyen végzett a jobboldali-szuverenista Nemzeti Összefogás előtt.
  • Barnier kinevezése máris feldühítette a baloldali politikusokat, akik szerint a kormányfőnek tükröznie kellene, hogy a francia választók egyértelműen a baloldali Új Népfrontot preferálják.
     

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!