Egymást gyilkolják a migránsok a balkáni útvonalon

Vágólapra másolva!
Kaotikus a helyzet Bosznia-Hercegovinában, ahol egymással is gyakran összetűzésbe keverednek a migránsok.
Vágólapra másolva!

Ahogy az időjárás egyre hidegebbre fordul, úgy lesznek egyre agresszívabbak az illegális bevándorlók, akik most Bosznián keresztül érkeznek az Európai Unió határaihoz. A balkáni útvonalon továbbra is jelentős migrációs hullám tapasztalható, Bosznián nagy a nyomás, mivel a hűvös idő miatt a migránsok minél gyorsabban az EU területére akarnak jutni – írja a Magyar Nemzet.

illegális migráció, migráns
Egyre nagyobb a migrációs nyomás a balkáni útvonalon (illusztráció)
Fotó:  Alessandro Serranò / AFP

Ugyanakkor a migránsok egyre agresszívebbek, és a helyi sajtó beszámolóiból az is kiderül, hogy gyakoriak közöttük az összetűzések, leszámolások, miközben számos elővigyázatlan illegális migránst baleset ér.

Utóbbira példa a közelmúltból az az eset, amikor Szarajevó környékén ütött el egy vasúti szerelvény egy síneken sétáló migránst. 

Nem sokkal később két migráns az illegális bevándorlók egymás közötti összecsapásaiban halt meg. Az N1 Televízió szerint a hatóságok tudatában vannak annak, hogy az Európába igyekvő migránsok körében egyre erőszakosabb bűnözői csoportok jelentek meg. Különösen nagy gondot okoz az embercsempészet, melynek fő szervezői afgán állampolgárok.

A változások nem csak az útvonalon, hanem a határátlépés módjában is szemmel láthatók. Ezt bizonyítja a legutóbbi tragikus esemény a Drina folyón, amikor 12 ember vesztette életét egy túlzsúfolt csónakban.

A tarifa pedig igen magas: ugyan hivatalos adatok erről nincsenek, de az értesülések szerint 3000 és 8000 euró közötti összeget fizetnek a bevándorlók az embercsempészeknek. Az összeg nagysága persze függ attól, hogy hova szeretnének eljutni. Ha a közeli Olaszországba mennének, akkor kell 3000 eurót fizetni, de akár 8000 euróba is kerülhet az, ha Spanyolországba akarnak törvénytelenül bejutni.

Boszniában a migrációs nyomás az követően nőtt meg érzékelhetően, hogy a magyar és a szerb rendőrök fellépésének köszönhetően az illegális bevándorlók a Vajdaság északi része helyett elsősorban Bosznia felől próbálják elérni az EU határait. 

Bosznia-Hercegovina tranzitország szerepe nem változott, a balkáni országon keresztül érkezők többsége elsősorban Horvátországba akar eljutni a területén keresztül. A horvát határon, de már Horvátország területén élők szenvednek az illegális belépőktől, akik több, üresen álló házat is önkényesen birtokba vettek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!