Lövöldözés volt Münchenben, egy ember meghalt - videó

Vágólapra másolva!
Nagyszabású rendőrségi akció van folyamatban Münchenben, ahol a rendőrök csütörtök reggel rálőttek egy gyanús személyre az izraeli főkonzulátus közelében - közölték a hatóságok az X-en.
Vágólapra másolva!

Halálos lövést adott le egy fegyveres férfira a német rendőrség a náci Németország történetével foglalkozó múzeum és az izraeli konzulátus közelében München déli részén. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter később közölte:

a gyanúsított meghalt. 

Azt is megerősítette, hogy nincs jele más gyanúsítottnak. Az incidens helyszíne a Karolinenplatz környéke volt. A rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el az említett városrészt. A Jarusalem Post információi szerint egy gyanúsított lövöldözött a müncheni izraeli konzulátusra csütörtökön, az 1972-es müncheni olimpiai mészárlás 52. évfordulóján. Az izraeli külügyminisztérium közölte: a főkonzulátus zárva volt az incidens idején, és a képviselet munkatársainak nem esett bántódásuk.

Police operation in Munich
Egy gyanúsított lövöldözött a müncheni izraeli konzulátusra csütörtökön. Fotó: Simon Sachseder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

1972-ben 11 izraeli sportolót gyilkolt meg egy palesztin terrorcsoport.

Az 1972-es müncheni véres palesztin túszdrámáról részletes írás közölt az Origo is. Egy helikoptert és jelentős rendőri jelenlétet mozgósítottak a területre, akik biztosítták a helyszínt. A Guardian arról számolt be, hogy a Brienner utca és a Karolinenplatz környékét lezárták, mivel rendőrségi művelet zajlik. A beszámolók szerint 9 óra 10 perckor hirtelen hangos csattanás hallatszott. Legalább egy tucat lövés dördült el.

A dél-németországi izraeli főkonzul, Talya Lador közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy nagyon hálás a müncheni rendőrségnek az intézkedésekért és az együttműködésért, és hogy a mai esemény az antiszemitizmus erősödésének veszélyét mutatja. A főkonzulátus ma zárva volt, hogy megemlékezzenek a müncheni olimpiai játékokon elkövetett terrortámadás 52. évfordulójáról - jegyezte meg.

Andreas Franken rendőrségi szóvivő elmondta:

A rendőrök reggel 9 óra körül egy puskát tartó személyt vettek észre a Karolinenplatz környékén. Lövések dördültek el, és a gyanúsított súlyosan megsebesült 

- mondta a szóvivő. A szóvivő szerint öt rendőr volt a helyszínen az incidens idején, ezután nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Az esetet "komoly incidensnek" nevezte Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, és hangsúlyozta, hogy Németországban kiemelkedő fontosságú az izraeli intézmények védelme. A lövöldözés után a rendőrség úgy döntött, hogy megerősíti a müncheni fő zsinagóga védelmét.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy agyonlőttek egy embert Berlinben, többen kórházba kerültek. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!