Megsemmisültek a német baloldali kormánypártok, tarolt a bevándorlásellenes jobboldal

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Áttört a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevezetű párt a hétvégi németországi tartományi választásokon: Szászországban és Türingiában is 30 százalék felett szerepelt a jobboldali párt, sőt utóbbi tartományban nyerni is tudott. A voksolásra egy olyan választási kampány után került sor, amit a solingeni terrortámadás uralt, valamint az egyre nehezebb megélhetési költségek. A baloldali német kormánykoalíció hatalmas pofont kapott. Mindezek mellett nehéz ügy lesz a kormányalakítás a két tartományban, mivel egymással teljesen összeegyeztethetetlen pártoknak kellene összefognia. A fiatalok körében tarolt az AfD.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően komoly pofont kaptak a német baloldali kormányzópártok a vasárnapi tartományi választásokon. A múlt heti, három halottat követelő iszlamista támadás után a választók üzenete egyértelmű: az szavazók változást várnak, de nem a jelenlegi kormányzó pártoktól. Az Alternatíva Németországért (AfD) a második világháború óta az első olyan radikális jobboldali párt amely nyerni tudott tartományi választásokon. A baloldali kormánypártok sokat gyengültek, és a semmiből hirtelen megjelenő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tíz százalék feletti eredményt ért el. Az AfD a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg Türingia tartományban, kényelmesen megelőzve a 23,6 százalékot elért konzervatívokat. A szomszédos Szászországban a CDU 31,9 százalékot szerzett, mindössze 1,3 százalékponttal megelőzve az AfD-t. 

német
Az AfD sikere jól mutatja: nagyon elege van a németeknek a baloldalból
Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP

Német bevándorlásellenesség

A baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely az AfD-hez hasonlóan a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését követeli, és le akarja állítani Ukrajna felfegyverzését, mindkét államban harmadik lett. 

Egy év van hátra a németországi parlamenti választásokig, és az eredmények büntetésnek tűnnek Olaf Scholz kancellár koalíciója számára, bár úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták mindkét tartományban átlépték az 5 százalékos küszöböt, ami a parlamentben maradáshoz szükséges.

Koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban mindkét parlamentben kevésbé tűntek biztosnak, ami újabb konfliktusokat vetíthet előre Scholz amúgy is törékeny kormánykoalíciójában. 

Minden párt, beleértve a BSW-t is, ígéretet tett arra, hogy nem köt koalíciós szövetséget az általuk antidemokratikusnak és szélsőségesnek tartott AfD-vel.

Scholz keserű

A német kancellár „keserűnek” nevezte a két tartományi választás eredményét, amelyeken a jobboldali AfD nagy győzelmet aratott, koalíciója pedig vereséget szenvedett, és felszólította a többségi pártokat, hogy a fősodor szerinti „szélsőjobboldaliak” nélkül alakítsanak kormányt – írja a Reuters. Az AfD azonban, amelyet mindkét keletnémet állam biztonsági szervei „jobboldali szélsőségesnek” tartottak, valószínűleg nem tud kormányozni, mivel a többi párt eddig nem volt hajlandó együttműködni vele. Ennek ellenére a migrációellenes párt mindkét államban elegendő helyet kaphat ahhoz, hogy megakadályozza a kétharmados többséget igénylő döntéseket, például bírák vagy legmagasabb biztonsági tisztviselők kinevezését – áll a Reuters tudósításában.

Capability demonstration of the Territorial Disposition Group
Olaf Scholz kancellár hatalmasat bukott
Fotó: KAY NIETFELD / DPA / AFP

„Az AfD szászországi és türingiai eredményei aggasztóak” – mondta Scholz a Reutersnek adott nyilatkozatában.  Saskia Esken, az SPD elnöke ennek ellenére optimista a 2025-ös szövetségi választásokkal kapcsolatban, a Deutschlandfunk rádióban azt mondta, hogy a vasárnapi eredmény „igazán keserű”, és „semmiképpen sem tükrözi törekvéseinket”. Olaf Scholz azonban „egy erős kancellár, aki a parlamenti kampányban is kancellárjelöltünkként fog minket vezetni, és vele meg fogjuk nyerni ezt a választást”. Ez volt Esken válasza arra a kérdésre, hogy Scholz még mindig megfelelő személy-e arra, hogy a tartományi választások után az SPD-t a szövetségi választásokba vezesse. Esken ragaszkodik az SPD, az FDP és a Zöldek alkotta közlekedési lámpás koalíció szövetségi kormányban való együttműködéséhez is. „Még sok tervünk van” - mondta.

Előrehozott választást követel az AfD

Alice Weidel, az AfD társelnöke pedig azt mondta: „Ez történelmi siker számunkra. Ez az első alkalom, hogy a legerősebb erő lettünk egy tartományi választáson. Ez egy rekviem a berlini koalíció számára.” 

 Be kell látnunk, hogy az AfD nélkül nem lehet stabil többséget kialakítani.

– mondta a ZDF Morgenmagazin című műsorában Weidel. Nem hisz abban, hogy az „antidemokratikus tűzfal” fenntartható. Az AfD nélkül csak baloldali többség lehetséges, amit a választók nem akarnak - vélte Weidel. A pártelnök mindezek mellett új szövetségi választásokat is követelt. 

Weidel párttársa, Tino Chrupalla szintén úgy látja, hogy az AfD-nek „egyértelmű felhatalmazása van a választók részéről” a kormányzásban való részvételre. A választók akaratát „tiszteletben kell tartani” - mondta a WDR 5 rádióállomáson, biztosítva, hogy pártja „kész a tárgyalásra”. „Mindenkivel beszélni fogunk, aki Türingia vagy Szászország mellett van”. Hogy hol vannak átfedések más pártokkal, azt „a végén meg kell majd nézni” - mondja Chrupalla.

Időközben szoftverhiba miatt elvettek egy mandátumot az AfD-től Szászországban, így már nem tudnak blokkoló kisebbség lenni. 

Így alakult a választás eredménye Türingiában

Furcsa koalíció jöhet

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök lehetségesnek tartja a CDU és az SPD, valamint a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) koalícióját a tartományi választások után. „Nem lesz könnyű, időbe telik, de lehetséges” - mondta a Deutschlandfunk rádióban. „Ezt az országot akarom szolgálni, stabil kormányt akarok adni ennek az országnak” - hangsúlyozta Kretschmer, akinek jó esélye van arra, hogy tartománya miniszterelnöke maradjon. Az ehhez vezető út azonban nem lesz könnyű, és hónapokig tartó tárgyalásokat jelenthet a lehetséges koalíciós partnerekkel. A BSW-vel való esetleges együttműködéssel kapcsolatban azt mondja: „Nem Wagenknecht asszonnyal kötünk koalíciót, hanem olyan emberekkel, akiket a szász tartományi parlamentbe választottak”. 

Bár Sahra Wagenknecht szeretne részt venni a türingiai kormányalakításban, nem akar miniszter lenni. „Én személy szerint nem törekszem arra, hogy miniszter legyek, mert az én helyem a Bundestagban van” - mondta a Welt TV-nek. Feladata az, hogy a Sahra Wagenknecht-koalíciót (BSW) egy erős frakcióval vezesse be a Bundestagba - mondta a következő parlamenti választásokra való tekintettel. Wagenknecht Türingia esetében azt mondta: 

Természetesen kormányt akarunk alakítani, de akkor a CDU-nak is felénk kell mozdulnia, hogy teljesíteni tudjuk, amit a választóknak ígértünk. Egy rossz összetételű kormányra nem állunk rendelkezésre."

Amira Mohamed Ali, a BSW társelnöke új szövetségi választásokat követelt. „Most úgyis egy év múlva vannak rendes szövetségi választások - ha hamarabb lenne változás, azt üdvözölnénk” - mondta az NTV Frühstart című műsorában. A tartományi választások eredménye egyértelmű jelzés a baloldali kormány számára, hogy a lakosság körében jelentős az elégedetlenség.

Így alakult a szászországi választás. Csupán egy mandátummal előzte meg a CDU az AfD-t

Időközben CDU frakcióvezető-helyettese, Karin Prien kiállt pártja azon döntése mellett, hogy elutasítja az AfD-t és a Baloldali Pártot. „Meg kell néznünk, hogy helyben meg tudunk-e állapodni az ottani szereplőkkel, ami aztán lehetővé teszi, hogy valamilyen kormányt alakítsunk” - magyarázta a Phoenix hírcsatornán pártja azon döntésére utalva, hogy kizárja az együttműködést az AfD-vel és a Baloldali Párttal. „A döntés megszületett” - mondta a kereszténydemokrata politikus. Türingiában Prien a csúcsjelölt Mario Voigt tárgyalási készségére számít. „A mi határozataink keretében kezdi meg a tárgyalásokat. Aztán majd meglátjuk, milyen konstellációk lehetségesek”.

Markus Söder bajor miniszterelnök Németország 1990 utáni történetében fordulópontnak nevezte az AfD jó szereplését a tartományi választásokon. 

Ez már fordulópont. Még akkor is, ha a közvélemény-kutatások ezt már jelezték: Amikor a választási eredmény valósággá válik, akkor az ember rájön, hogy mi változott Németországban"

– mondta a CSU politikusa a Bayern 2 rádióállomásnak. Söder nem nyilatkozott kifejezetten arról, hogy a CDU-nak Türingiában ragaszkodnia kell-e a baloldallal való összeférhetetlenségről szóló döntéséhez.

 A fontos cél most az kell, hogy legyen, hogy stabil kormányt alakítsanak, amely aztán valamit el is tud érni"

– mondta. Söder szerint érthető, hogy a CDU-nak fenntartásai vannak a baloldallal és a BSW-vel való együttműködéssel kapcsolatban. Ez normális esetben teljesen elképzelhetetlen lenne. 

De az elképzelhetetlen tegnap demokratikus valósággá vált."

Söder szerint a berlini közlekedési lámpás koalíció felelős az AfD felemelkedéséért. „A közlekedési lámpa egy füstölgő romhalmaz keleten”.
 

 A CDU bejelentése egyébként még nehezebbé teheti a kormányalakítást. 

 

Boris Rhein, a CDU Hessen tartományi miniszterelnöke katasztrofálisnak nevezte a berlini koalíció teljesítményét. 

Ez a közlekedési lámpakoalíció egyértelműen csődbe ment, Németországnak tartással, profillal rendelkező politikára van szüksége."

Amit Markus Söder miniszterelnök Bajorországban tesz, az a berlini közlekedési lámpás rendszer teljes ellentéte - mondta. A CDU/CSU készen áll a kormányzásra - tette hozzá. 

Elegük van a kelet-németeknek, főleg a fiataloknak

Sok kelet-német választópolgár azt mondja, hogy több mint három évtizeddel a nemzeti újraegyesítés után egyre inkább kiábrándul a főáramú politikából. Sokan továbbra is úgy érzik: másodrangú állampolgároknak tekinti őket Berlin. 

Az AfD kiépített egy olyan törzsközönséget keleten, amely már nem csak a többi párttal szembeni csalódottság miatt, hanem meggyőződésből szavaz rá”

– mondta André Brodocz professzor, a türingiai Erfurti Egyetem politológusa. 

Írtunk arról is, hogy egy közvélemény-kutatási eredmény alapján kijelenthető, hogy a hétvégén megtartott szászországi választáson az AfD annak is köszönheti az elért eredményét , hogy fiatalok sokasága mehetett el leszavazni a jobboldali pártra. Kiderült, a párt kétszer olyan erős a fiatal szavazók körében, mint a CDU, melynek köszönhetően szerezhette meg a második helyet a német tartományban. A választást megelőzően megtartott kutatás alapján a CDU elsősorban a 60 év feletti szavazóknak köszönheti, hogy éppen megelőzte az AfD-t a választáson, hiszen abban a korosztályban átlagon felőli arányban szavaznak a pártra. Kiderült, hogy a 30 éven aluliak körében már nem olyan kiemelkedő a támogatottságuk, abban a korosztályban hasonló népszerűtlenséggel bírnak, mint a kormánypárti szociáldemokraták:  

míg a kereszténydemokratákra a 30 év alattiak 15 százaléka, addig az AfD-re 30 százalék szavazott volna le a felmérés napján.  

Tehát a bevándorlásellenes jobboldali párt kétszer olyan erős a fiatal szavazók körében, mint a CDU.

Gulyás: Németországnak csatlakoznia kellene hazánk Brüsszel elleni migrációs harcához

Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig” – mondta a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választásokat kommentálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy fogalmazott: "Bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében."

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!