Parókát és műmelleket is kaphatnának a rabok New Yorkban

Vágólapra másolva!
New Yorkban a transznemű rabok számára parókákat, póthajakat, leszorító alsóneműket, protéziseket, mellkötőket és egyéb tárgyakat biztosítanának a börtönben. A törvényjavaslat kritikusai szerint azonban ezeket a tárgyakat a fogvatartottak akár fegyverként is fel tudják használni, veszélyeztetve ezzel a többi fogvatartott és a börtön személyzetének épségét.
Vágólapra másolva!

Crystal Hudson szélsőbaloldali brooklyni demokrata képviselő törvényjavaslata „A büntetés-végrehajtási intézet őrizetében lévő személyeknek és személyzetének a nemi identitást megerősítő tárgyakhoz és orvosi eszközökhöz való hozzáférésének előírása” címmel módosítaná a helyi törvényt. Ennek értelmében a törvény előírná, hogy a büntetés-végrehajtási egészségügyi szolgálatoknak biztosítania kellene a transznemű raboknak olyan tárgyakat, amelyek segítik nemi identitásuk - amilyen neműként élni kívánnak - megélését – írja a The Post Millennial.

Vagyis a magukat transzneműnek valló raboknak biztosítanának parókákat, pénisz- vagy mell-protéziseket, leszorító fehérneműket és kötéseket vagy más hasonló tárgyakat.

A csütörtökön bemutatásra kerülő törvényjavaslat azt is előírja, hogy a személyzetnek is engedélyezni kell, hogy a munkájuk során viselhessenek a „nemi hovatartozást megerősítő” tárgyakat.

Hudson a New York Postnak elmondta: 

Törvényhozóként az a célunk, hogy megerősítsük a New York-iak polgári szabadságjogait. A városunk börtöneiben élő transznemű, nemi szempontból nem konform, nem bináris és/vagy interszexuális emberek számára a nemi identitást megerősítő ellátáshoz való jobb hozzáférés biztosítása része ennek a küldetésnek.

A lap szerint azonban jelenleg nem világos, hogy ki állná a számlát ezekért a tételekért.

A törvényjavaslat kritikusai szerint ugyanakkor ezeket a tárgyakat a fogvatartottak fegyverként vagy akár a fegyverek elrejtésére is használhatnák.

Benny Boscio, a Correction Officers’ Benevolent Association (COBA) szakszervezet elnöke szerint támogatják, hogy az egyének szabadon vállalják saját nemi identitásukat, azonban nem támogathatnak semmilyen törvényjavaslatot, amely veszélyeztetheti a tisztek és a rabok biztonságát. Hozzátette, a protézisek hozzáférése lehetővé tenné, hogy egyesek kábítószereket és fegyvereket, például borotvapengéket rejtsenek el, melyeket aztán könnyen támadási eszközként tudnának felhasználni.

„Míg a COBA teljes mértékben támogatja, hogy az egyének szabadon vállalják saját nemi identitásukat, nem támogathatunk semmilyen olyan jogszabályt, amely veszélyezteti a tisztjeink és az őrizetünkben lévő emberek biztonságát”.

A fogvatartottak számára a protézisekhez való hozzáférés engedélyezése lehetővé tenné számukra azt is, hogy kábítószereket és fegyvereket, például borotvapengéket rejtsenek el, amelyeket könnyen felhasználhatnának más fogvatartottak és a tisztjeink megtámadására 
– tette hozzá.

Joann Ariola republikánus tanácsos szintén ezen a véleményen azt nyilatkozta, reméli, hogy 

ez a törvényjavaslat soha nem lát napvilágot.

Jelenleg New Yorkban 6135 fogvatartott közül 42-en vallják magukat transzneműnek  - írja a Magyar Nemzet.

Lapunk korábban arról is beszámolt, az új amerikai elnökjelölt, Kamala Harris is támogatja, hogy a transzneműek különféle jogokat gyakorolhassanak. Azóta, hogy 2021-ben a demokraták alelnöke lett, számtalan alkalommal készített közös képeket drag queen előadókkal és Jézusnak öltözött transznemű nővel is. Ezzel nyilvánosan kifejezte támogatását a transznemű mozgalommal.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!