Egy férfi tombolni kezdett egy olasz kiállítás megnyitóján és széttört egy szobrot - videó

Vágólapra másolva!
Egy férfi összetörte egy kínai művész szobrát Bolognában. Rejtély, hogyan jutott be a rongáló a zártkörű - csak meghívottaknak szóló - eseményre.
Vágólapra másolva!

Egy férfi összetörte Aj Vej-vej kínai művész és aktivista szobrát pénteken az olaszországi Bologna városában, a Palazzo Favában rendezett kiállítás megnyitóján - közölte a kiállítás szóvivője. A biztonsági kamerák felvételein látható, amint egy férfi fellöki a szobrot, majd egy darabját a feje fölé tartja. Egyelőre nem tudni, mi volt a rongáló indítéka.

A tönkretett szobor a művész kék-fehér "porcelánkockája" volt 

- mondta a múzeum képviselője. A kiállítás kurátora, Arturo Galansino szerint az elkövető jól ismert a művészvilágban. A bolognai rendőrség szóvivője a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy egy 57 éves cseh férfit letartóztattak a rongálás miatt, miután a múzeum biztonsági őrei elfogták. A szóvivő közölte, hogy a "Ki vagyok én?" című művészeti kiállítás szombaton nyílt meg és egészen május 4-ig látogatható. 

Egyelőre nem világos, hogyan jutott be a férfi az épületbe a pénteki, csak meghívottaknak szóló rendezvényre

 - írja a Reuters. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy klímaaktivisták plakátot ragasztottak egy Monet-festményre Párizs híres múzeumában. Az esettel az éghajlati válságra és az élelmiszerek romló minőségére akarták felhívni a figyelmet.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, januárban a Mona Lisát is tönkre akarták tenni, két tüntető levest dobált a Leonardo da Vinci remekművét védő golyóálló üvegre, mondván, hogy joguk van az egészséges és fenntartható élelmiszerhez, pár nappal később pedig a lyoni Musee des Beaux-Arts-ben zúdítottak levest Claude Monet-Tavasz című festményére.

Arról is írtunk korábban, hogy vörös színű Gáza felirattal csúfították el Anne Frank amszterdami szobrát. A bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt hollandiai zsidó lány a halála után kiadott naplója révén vált világhírűvé, ám úgy látszik, a napi politika felülírta a tiszteletet.

Egy környezetvédelmi csoport júniusban megrongálta a kultikus Stonehenge emlékhelyet. A műemlékben nem keletkezett kár, és megtisztították a vandálok által felfújt feliratokat. A csoport az akcióval azt akarta elérni, hogy a brit kormány 2030-ig vessen véget a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelésének és elégetésének.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!