Irán bejelentésétől fordulat jöhet az ukrán háborúban

Vágólapra másolva!
Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat adott át Oroszországnak – írta meg a Meduza.io orosz hírportál amerikai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A The Times brit lap értesülései szerint  Oroszország több mint 200 ballisztikus rakétát kapott Iránból. Ukrán hírszerzési adatok szerint 

Fatah-300-as rakétákról van szó, amelyek hatótávolsága eléri a 110 kilométert. 

Egy ukrán katonai forrásból pedig már az is tudható, 

hogy egy orosz hajó szeptember 4-én vitte a rakétákat a Kaszpi-tenger egyik kikötőjébe.

A WSJ-t idéző orosz hírportálon az olvasható, hogy amerikai tisztviselők ezen a héten tájékoztatták szövetségeseiket Irán utánpótlásáról. Szeptember 5-én a washingtoni nagykövetek számára is tartottak egy tájékoztatót. Az amerikai hatóságok megerősítették, hogy a rakétákat „végre kézbesítették”.

Sean Savett, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette: 

bármilyen iráni ballisztikus rakéta Oroszországnak átadása erősen fokozza Irán támogatását Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújához.

Eközben Irán tagadja, hogy ballisztikus rakétákat adnak Oroszország ukrajnai háborújához. Irán tartózkodik "magától az ilyen akcióktól, ugyanakkor felszólítja a többi országot, hogy hagyják abba a konfliktusban érintett felek fegyverellátását" - közölte Irán ENSZ-képviselete New Yorkban. A washingtoni orosz nagykövetség nem kommentálta a sajtóértesüléseket.

Korábban Irán rövid hatótávolságú rakétákat szállított át Oroszországba a Fateh-110 családtól, amelyek képesek voltak 300-700 kilométeres távolságból célokat eltalálni.

Irán és Oroszország együttműködik az Ukrajna támadására rendszeresen használt Shahed rohamrepülőgépek gyártásában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!