Ukrajna lejjebb került a világ legerősebb hadseregeinek listáján

Vágólapra másolva!
Ukrajna továbbra is a világ húsz legerősebb hadserege között szerepel, de három helyet rontott pozícióján – írja a Global Firepower Index alapján a Kárpáti Igaz Szó.
Vágólapra másolva!

Global Firepower Index listája alapján Ukrajna idén a 18., Oroszország pedig a 2. 

A kárpátaljai magyar lap szerint az elemzők az ukrán hadsereg erősségét a meglehetősen nagy létszámú seregben és mozgósítási tartalékban látják. Emellett a haderő általános felszereltsége szintén meglehetősen magas színvonalú.

Az ukrán sereg leggyengébb pontja, a haditengerészet hiányában, határainak hosszúságában, valamint az olajtartalékok deficitjében rejlik.

Azonban a GFP a készítők célja szerint egy olyan átfogó mutató készítése, ami összehasonlíthatóvá teszi az egyes országoknak egy háború megvívásához rendelkezése álló erőforrásait. Tehát nemcsak a katonai erő, illetve haditechnikai eszközök rendelkezésre állása szerepel benne, hanem az ország földrajzi adottságai, gazdasági mutatói stb. is. IÍgy már maga a megnevezés is kissé félrevezető, hiszen a tűzerőnek harci konnotációja van. Ez magából az index értékéből nem von le, viszont az átlagfelhasználót rögtön félrevezeti, különösképpen, ha nem néz rá a módszertani kérdésekre – magyarázta korábban a Magyar Nemzet megkeresésére Csiki Varga Tamás a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A szakember figyelmeztetett, hogy márpedig 

módszertani szempontból az ilyen jellegű átfogó értékelésnél többféle oka lehet az elcsúszásnak.

Ilyenek például a pontatlan adatforrások; aránytalan módszertani kategóriák, vagy olyan értékelési hibák, amik torzítják az eredményt.

Mindeközben, ahogy arról az Origo is beszámolt, Ukrajna folyamatos fegyverhiánnyal küszködik. Az ország elnöke Volodimir Zelenszkij újabb és újabb támogatásokat követel nyugati szövetségeseitől

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!