Veszélyben érzi magát Brüsszel az osztrák választások miatt

Herbert Kickl, HerbertKickl, Herbert Kickl FPÖ vezetője, FPÖ
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Rettegésben tört ki Brüsszel a vasárnapi ausztriai választások után a Politico hírportál cikke szerint. A lap elismeri az FPÖ győzelmét, azonban reméli, hogy a jobboldali pártnak nem sikerül kormányt alakítania.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű, mit várnak el az osztrák választópolgárok, ám sokaknak nem könnyű ezt elfogadni. Brüsszel retteg egy - az FPÖ, azaz Osztrák Szabadságpárt vezette - kormánytól, ahogyan azt a Politico brüsszeli hírportál is megírta.

Míg az eddigi kormány vezető ereje, az ÖVP szavazóinak közel harmadát elvesztette, az FPÖ, a Patrióták tagja úgy nyerte meg az ausztriai választást, hogy majdnem duplaannyi támogatót szerzett, mint amivel már eleve rendelkezett – írja a brüsszeli lap, kiemelve, hogy az Osztrák Szabadságpárt példaképnek tekinti Magyarországot.

Ha Herbert Kickl pártjának sikerül koalíciót létrehoznia, akkor az Európai Uniónak egy olyan „euroszkeptikus populista blokkal” kellene szembenéznie, amely Ausztriát, Magyarországot és Szlovákiát, valamint a jövő évi választások után esetleg a Cseh Köztársaságot is magában foglalná. Az FPÖ egyik fő hibájaként azt hozzák fel, hogy „idegenellenes”, mert kívül akarja tartani a migránsokat.

A cikk szerzője azt reméli, hogy az FPÖ-nek nehéz, szinte lehetetlen lesz kormányt alakítania. Néhány hónappal ezelőtt ugyanezt jósolták Hollandiában Geert Wilders pártjának is. Mint írja, a kancellár és a miniszterek kinevezése kapcsán az utolsó szót a köztársasági elnök mondja ki, Alexander Van der Bellen pedig nem valószínű, hogy hajlandó lesz kancellárrá kinevezni az FPÖ vezetőjét, Herbert Kicklt.

Herbert Kickl, HerbertKickl, Herbert Kickl FPÖ vezetője, FPÖ
Fotó: AFP

A Politico is elismeri azonban, hogy a köztársasági elnök nem hagyhatja figyelmen kívül az FPÖ erős teljesítményét. Nem tartják esélytelennek, hogy mégis létrejöhet a koalíció a jobbközéppel, amennyiben nem Kickl lesz a kancellárjelölt.

Valószínűbbnek tartanak azonban egy hárompárti koalíciót, amely kizárná az FPÖ-t, ettől azonban Kickl egy televíziós vitában óva intette politikustársait.

Óvnék attól, hogy figyelmen kívül hagyjuk az emberek millióinak akaratát

– figyelmeztetett az FPÖ vezetője.

Ráadásul az FPÖ ellenzéki szerepre kényszerítése a következő választásokon még nagyobb arányú győzelemhez vezethetne.

Az FPÖ győzelme Ausztriában a konzervatív pártok elmúlt két évben Európa-szerte aratott sikereinek sorában helyezkedik el – írja a Politico, példaként hozva Geert Wilders győzelmét Hollandiában, Giorgia Meloni kormányzását Olaszországban, vagy az AfD sikereit Németországban.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!