Vágólapra másolva!
Szombaton arról közölt cikket a Reuters, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök atomrobbantással reagálhat, amennyiben Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverekkel támad Oroszországra. A lap szerint az ukrán támadás és az arra adott orosz reakció egy új, veszélyes korszak nyitányát jelentené.
Vágólapra másolva!

A Reuters munkatársai azt a helyzetet elemezték, hogy mi történne akkor, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel támadná Oroszországot. A cikk szerint, amit a Mandiner szemlézett, kemény válasz várható Moszkvától: akár megtámadhatnak egy, a közelükbe eső brit katonai bázist, 

vagy extrém esetben egy nukleáris tesztet, vagyis atombomba-robbantást hajthatnak végre.

Mint ismert, Putyin a napokban leszögezte: ha Ukrajna nyugati fegyverekkel Oroszország területére lő, akkor a Nyugatot közvetlen harcoló félnek fogja tekinteni. Ez pedig alapjaiban változtathatja meg a konfliktus természetét. Az orosz elnök „megfelelő” válaszlépést helyezett kilátásba, de annak mikéntjét nem részletezte. 

Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP / KAZAKOV / POOL / AFP

A Reuters megszólalta Ulrich Kuehnt, a hamburgi Békekutató és Biztonságpolitikai Intézet szakértőjét, aki szerint nem valamilyen nukleáris üzenettel, például egy atomfegyver tesztelésével üzenhet Moszkva a Nyugatnak. "Ha ez megtörténne, akkor onnantól fogva Putyinnak tényleg nem lenne más lehetősége a konfliktus fokozása esetén, csak az atomfegyverek használata. Az oroszok 1990 óta nem hajtottak végre atomrobbantást, ahogy a többi nagyhatalom is letett erről az elmúlt évtizedekben. Ha erre újra sor kerülne, az egy új, veszélyes korszak nyitányát jelentené" – írja a Reuters.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!