Robbanás történt egy iráni szénbányában, 52 ember meghalt

Vágólapra másolva!
Legalább 52 ember meghalt és 17 megsérült, miután egy kelet-iráni szénbányában metánszivárgás miatt robbanás történt - jelentette az állami média.
Vágólapra másolva!

Az eset Dél-Horászán tartományban történt szombat este. Az állami IRNA hírügynökség közölte, hogy a hatóságok mentőalakulatokat küldtek a területre. 

A szombat késő este történt robbanás idején mintegy 70 ember dolgozott a mélyben. 

Az alakulatok tovább kutatnak az eltűnt bányászok után. Maszúd Peszeskján új iráni elnök, aki az ENSZ-közgyűlésre készül New Yorkba utazni, azt mondta, 

elrendelte, hogy tegyenek meg mindent a lent rekedt munkások megmentésére és családjaik megsegítésére.

Azt is mondta, hogy megkezdték az incidens kivizsgálását.

A robbanást két tárnát sújtott

  • Az egyikben 47 bányász dolgozott a tragédia pillanatában, közülük 30 meghalt, 17 pedig megsérült. A mentést itt befejezték.
  • A másik tárnában még folyik a mentés. Ott 22-en dolgoztak, és valószínűleg mindannyian meghaltak.

Nem ez az első katasztrófa, amely az iráni bányaipart sújtja

Iránban 2017-ben egy szénbánya robbanása legalább 42 ember halálát okozta. A halálos katasztrófákért gyakran a laza biztonsági előírásokat okolják. Irán évente mintegy 3,5 millió tonna szenet fogyaszt, de évente csak mintegy 1,8 millió tonnát termel ki a bányáiból. A többit importálják, és gyakran az ország acélműveiben használják fel - írja a Sky.

Arról is írtunk, hogy 11 munkás halt meg egy kínai bányarobbanásban. Ezen a területen a bányászat régóta a helyi gazdaság egyik fő motorja.

Tavaly arról is írtunk, hogy tíz ember meghalt, miután beomlott egy illegális aranybánya a dél-amerikai Surinaméban. A bányászok engedély nélkül ástak alagutakat, hogy aranyat keressenek. 

Arról is beszámoltunk korábban, hogy ötvenkét bányász meghalt, amikor beomlott egy illegális csádi aranybánya. Illegális aranybánya omlott be Ghánában is, akkor 18 ember halt meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!