Börtönbe kerül a védett madarakat levadászó amerikai férfi

Vágólapra másolva!
Egy férfi 118 sast és 107 sólymot vadászott le, azért, hogy tollukat és testrészeiket a feketepiacon értékesítse egy régóta működő vadállat-kereskedő hálózat részeként az Egyesült Államok nyugati részén. A hatóságok szerint ez a hálózat már több ezer madár leöléséért felelős - derül ki a bírósági beadványokból.
Vágólapra másolva!

Travis John Bransont szeptember 18-án ítélik el a szövetségi bíróságon a montanai Flathead indián rezervátumban és másutt működő hálózatban játszott szerepe miatt.
 

Az ügyészek szerint a washingtoni férfi 2009 és 2021 között 180 000 és 360 000 dollár (61–122 millió forint) közötti összeget keresett kopasz- és szirti sasok testrészeinek illegális értékesítésével -  írja az U.S. News & World Report.

Az ügyészek azt kérték a bírótól, hogy Bransont „jelentős szabadságvesztésre” és összesen 777 250 dollár (264 millió forint) kártérítésre ítélje. Ez azt jelentené, hogy a férfinak 5000 dollárt (1 millió forintot) kellene megfizetnie minden egyes elpusztult sas után és 1750 dollárt (500 000 forint) minden egyes sólyom után, amelyeket a nyomozók szerint ő és társai öltek meg.

Branson ügyvédje vitatta az ügyészek állításait, és azt mondta, hogy túlbecsülték a megölt madarak számát, illetve, hogy a sólymokért járó kártérítés nem indokolt, mivel ezek a gyilkosságok nem szerepeltek a tavalyi nagyesküdtszéki vádiratban. Elmondta, hogy Bransonnak nem volt büntetett előélete, és próbaidőre felfüggesztett büntetést kért - számolt be a Washington Times.

A kopasz- és aranysasok az amerikai őslakosok számára szentek. Az amerikai törvények tiltják, hogy bárki engedély nélkül megölje, megsebesítse vagy megzavarja a sasokat, vagy elvigye a fészküket vagy a tojásaikat. 

A szövetségi szinten elismert törzsek tagjai legálisan juthatnak tollakhoz és más madárrészekhez a coloradói Nemzeti Sas-tárolóból, valamint az oklahomai és phoenixi nem kormányzati tárolókból - írja az CBS News.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!