Gerhard Schröder: Oroszország legyőzhetetlen, Trump hozhatja el a békét

Vágólapra másolva!
Gerhard Schröder, Németország korábbi kancellárja nemrégiben kifejtette véleményét Zürichben a globális politikai helyzetről.
Vágólapra másolva!

Gerhard Schröder, volt kancellár arról beszélt ötszáz fős közönség előtt az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy a két ország igen közel járt a megvalósuláshoz a háború korai szakaszaiban.

A lehetőség azonban elszállt, részben a politikai nyomás és a háttérben lévő erők miatt, amelyek a békét megakadályozták.

Schröder ezt onnan tudja, mert felesége, aki végzettségét tekintve tolmács, a protokoll vezetését végezte az orosz-ukrán csúcstalálkozók során.

A béke nagyon közelinek tűnt a beszélgetések alatt. Az elképzelés az volt, hogy Ukrajna keleti régióit megtartanák, a Krím pedig különleges státust kapna, afféle „dél-tiroli megoldásként”, amely orosz enklávéként működne tovább. Ukrajna NATO-tagságát befagyasztották volna. 

- mondta Schröder.

Gerhard Schröder (SPD) volt kancellár Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Schröder utalt arra, hogy Zelenszkij kormánya nem hozhatott szabadon döntést, mivel „erősebb köröknek” volt érdekében a háború folytatása.

A volt kancellár azt is mondta, hogy ezek a „hatalmasabb körök” azok voltak, amelyek úgy vélték, hogy a konfliktus folytatása Oroszország gyengüléséhez vezet majd. 

Schröder állítása szerint a nyugati média és az amerikai katonák is azt hitték, hogy Putyin legyőzhető, ami hozzájárult a háború fokozódásához.

Schröder szerint a békét Trump hozhatja el, de hogy ennek mi az egyetlen módja, arról a Magyar Nemzeten olvashat.

Gerhard Schröder áprilisban ünnepelte születésnapját, amely alkalmából Orbán Viktor is felköszöntötte. Az orosz-ukrán háborút percről-percre közvetítjük, míg nem rég azt írtuk, hogy titokban tárgyalnak az amerikaiak és britek a világháború kirobbantásáról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!