Több mint száz ember halt meg a Sinaloa kartell háborújában Mexikóban

Vágólapra másolva!
Mexikó nyugati részén, Sinaloa államban mintegy 53 embert öltek meg és 51-et eltűntként tartanak nyilván azóta, hogy a Sinaloa-kartell rivális csoportjai szeptember 9-én összecsaptak - közölték pénteken a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A Sinaloa-kartell, egy drogbanda két legerősebb csoportja közötti konfliktus kiváltó oka júliusra nyúlik vissza, amikor az egyik csoportosulás legendás kereskedőjét és vezetőjét, Ismael "El Mayo" Zambadát letartóztatták az Egyesült Államokban.

A 74 éves Zambada azt állítja, hogy a Los Chapitos, a kartell egy másik frakciójának egyik vezető tagja elrabolta, majd akarata ellenére az Egyesült Államokba repítette.

A harcok szeptember 9-i kitörése óta a lövöldözések megzavarták a mindennapi életet a fővárosban, Culiacanban, ahol az iskolákat egyes napokon be kellett zárni - írja a Reuters.

Több mint 100 ember halt meg a Sinaloa kartell háborújában Mexikóban. A bandák tagjai városszerte gyújtogatnak.
Fotó: AFP / Sinaloa's Secretary of Security

Rubén Rocha Moya, Sinaloa kormányzója pénteken azt mondta, hogy az elmúlt napokban több mint 40 embert tartóztattak le és több mint 5000 élelmiszercsomagot osztottak szét.

A mexikói hadsereg, amely az erőszak lecsillapításáért küzd, csütörtökön letartóztatta Ivan Archivaldo Guzman, a Los Chapitos vezetőjének és a bebörtönzött korábbi Sinaloa-király, Joaquin "El Chapo" Guzman fiának állítólagos biztonsági főnökét. 

Fernando Perez Medinát, akit "El Piyi" néven ismertek, egy szövetségi biztonsági forrás szerint Culiacanban fogták el. 

Közben a mexikói szövetségi környezetvédelmi ügyészség (Profepa) közölte, hogy forrásokat biztosít a helyi hatóságoknak egy fához kötözött tigris etetéséhez. A magas rangú sinaloai kertellek vezetői gyakran tartanak tigriseket háziállatként.

A Profepa közleményben közölte, hogy a helyi állatorvosok a biztonsági aggályok miatt elutasították a segítségnyújtást, de a katonák rendelkezésére bocsátottak egy ketrecet, egy puskát és nyilakat. 

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok is felelős az instabilitásért, mert ők hajtották végre ezt a műveletet, utalva az amerikai tisztviselők és Joaquin Guzman Lopez, a Zambadát elrabló emberkereskedő közötti korábbi vádalkura.

A mexikói hadsereg az erőszak lecsillapításáért küzd.
Fotó: AFP / Ivan MEDINA / AFP

Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy tárgyalásokat folytattak Guzmannal, de Ken Salazar, az Egyesült Államok mexikói nagykövete a múlt hónapban azt mondta, hogy az amerikai tisztviselőket meglepte, hogy Zambadát amerikai földön találták meg. Salazar hozzátette:

Zambada július 25-i elrablásában nem vettek részt amerikai erők.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a világ egyik leghatalmasabb drogbáróját, Ismael "El Mayo" Zambadát, a mexikói Sinaloa kartell vezetőjét letartóztatták amerikai szövetségi ügynökök a texasi El Pasóban.

A 76 éves Zambada Joaquin "El Chapo" Guzmannal alapította a bűnszervezetet, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. Zambadával együtt aznap letartóztatták Guzman fiát, Joaquin Guzman Lopezt is - aki feltehetően vádalkut kötött a hatóságokkal.

Május második felében elfogták a hírhedt bandavezér, Joaquín 'El Chapo Guzmán, vagyis a Köpcös által alapított Sinaloa kartell egyik veszélyes tagját, aki pénzt és drogot szállított az Egyesült Államokba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!