Szijjártó Péter: Napjaink válságai közepette sem szabad megfeledkezni a környezet- és klímavédelemről

Vágólapra másolva!
A jelenlegi válságok közepette sem szabad megfeledkezni a klímaváltozásról és a környezetvédelemről, ezek ugyanis az emberiség előtt álló legégetőbb kihívások közé tartoznak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a tengerszint emelkedésével és a műanyagszennyezéssel foglalkozó tanácskozásokon is részt vett az ENSZ Közgyűlésén. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 

bár az emberiség kétségtelenül a veszélyek korában él, az utóbbi évek a fegyveres konfliktusokról és a koronavírus-járványról szóltak, de ilyen időkben sem szabad arról megfeledkezni, hogy a klímaváltozás és a tengerszint emelkedése a legégetőbb kihívások közé tartozik.

Hozzátette, hogy a tengerszint emelkedése ráadásul nem is csak ökológiai kérdés, hiszen ez a nemzetközi politika stabilitását is veszélybe sodorhatja. 

Magyarország olyan kockázatként tekint erre, amelynek nyomán városok, szigetek, sőt egész országok is egyszerűen eltünhetnek

- mondta, kiemelve: enne a kihívásnak a kezelése halasztást nem tűrő globális feladat, most kell lépni, mielőbb alapvető változásokra van szükség az áramtermelésben, és el kell mozdulni a klímasemlegesség vagy a minimális károsanyag-kibocsátás felé. Szijjártó Péter leszögezte, hogy 

a globális ipari termelés egyre nő, erősödik a fűtési és hűtési rendszerek használata, továbbá a közlekedés elektromos átállása is folyamatban van, márpedig ez mind fokozza a világ áramigényét. 

Amennyiben ezt a növekvő keresletet nem sikerül felelősségteljes módon kielégíteni, annak tragikus és visszafordíthatatlan környezeti következményei lehetnek, például újabb természeti katasztrófák és fokozott tengerszint-emelkedés képében. 

Az áramtermelés egyetlen valóban felelősségteljes és biztonságos módját ma az atomenergia jelenti. Továbbá emlékeztetett, hogy Magyarországon zajlik a paksi nukleáris erőmű bővítése, amellyel a teljes hazai áramigény 70 százaléka fedezhető lesz, és emellett kiváltható lesz évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása

- részletezte a miniszter, hozzátéve:

Magyarország a környezetvédelemre gyakorlati, pragmatikus kérdésként tekint, és ennek köszönhető, hogy hazánk a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek gazdasági teljesítményük növelése mellett voltak képesek csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat.

 A miniszter ezután a műanyagszennyezéssel foglalkozó ülésen először is ismertette a magyar kormány álláspontját, miszerint a környezetvédelemnek kéz a kézben kell járnia a versenyképesség erősítésével, és tudatta, hogy hazánknak ezek az Európai Unió soros elnökeként is fontos céljai. 

Hisszük, hogy a műanyagszennyezés elleni fellépés nemcsak globális érdek, hanem globális kötelesség is

 - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország igen komolyan veszi koordináló szerepét az EU-ban annak érdekében, hogy a közösség ehhez jelentősen hozzájáruljon. Bemutatta az ennek céljából hozott nemzeti intézkedéseket is, kitérve arra is, hogy 2040-re a települési hulladék újrahasznosítási arányának 65 százalékra kell emelkednie a jelenlegi 32 százalékról. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy elindult az új üvegvisszaváltási rendszer is, és augusztus végére már naponta hatmillió üveget vittek vissza az emberek, amelyek garantáltan újrahasznosításra kerülnek. Érintette a tiszta víz ügyét is, azt hangsúlyozva, hogy ha nem sikerül megfelelően megoldani a műanyag hulladékok kezelését, akkor ezek meg fognak jelenni a vizekben, amelyek védelmének nemzetközi kötelességnek kellene lennie szavai szerint. Végül sokkolónak nevezte, hogy idén 220 millió tonna műanyag hulladék termelődik a világon, és ebből mintegy hétmillió tonna a természetbe kerül. 

A probléma súlyos (…) Haladéktalan, gyors fellépésre van szükség, s Magyarország továbbra is ki fogja venni a részét a műanyag hulladék elleni küzdelemből

 - összegzett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!