Szijjártó Péter: Ma Brüsszel a veszélyt, míg Kairó a védelmet jelenti Európának a migráció tekintetében

illegális migráció, migráns
Fotó: Alessandro Serranò / AFP
Vágólapra másolva!
Napjainkban Brüsszel a veszélyt, míg Kairó a védelmet jelenti Európának a migráció tekintetében, ezért fontos támogatni Egyiptomot a határvédelme erősítésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az észak-afrikai ország fővárosában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az egyiptomi kollégájával, Badr Abdel-Atival tartott közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két ország közötti párbeszédnek mindig stratégiai jelentősége van, s különösen igaz ez jelenleg, a veszélyek korában. 

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 
Fotó:  Facebook/Szijjártó Péter 

Mindkét ország fegyveres konfliktusok, háború közvetlen szomszédságában található, és mindketten szembesülünk a tömeges illegális migráció okozta kihívásokkal. Mi biztonságban szeretnénk élni, ehhez két dologra van szükség: egyrészt, hogy a térségeinket sújtó háborúk minél előbb véget érjenek, illetve hogy a térségeinket sújtó migrációs hullámokat minél előbb meg lehessen állítani"

 - hangsúlyozta. Majd rámutatott, hogy Egyiptomnak igen fontos szerepe van mindkét területen.

 Egyiptom az európai biztonság egy nagyon fontos letéteményese, Egyiptom Európa észak-afrikai védvonalának a bástyája"

 - figyelmeztetett. 

Magyarország nagyra becsüli, hogy Egyiptom megállítja a migrációt. Nagyra becsüljük, hogy Egyiptom felől nincsen migrációs nyomás Európán. Ha Egyiptom másképp viselkedne, ha átengedné a területén a migránsokat, akkor nagyon nehezen kezelhető migrációs hullám érkezne Európába"

 - tette hozzá. 

- Furcsa, de ma úgy néz ki a helyzet, hogy Brüsszel a veszélyt, Kairó pedig a védelmet jelenti Európának a migráció tekintetében. Egyiptom védi Európát az illegális migránsoktól, Brüsszel pedig az elhibázott politikájával egyre súlyosbítja a migrációs válságot Európában" - fogalmazott. 

Szijjártó Péter ezért azt sürgette, hogy az Európai Unió minél előbb utalja át a támogatását az egyiptomi határvédelem erősítésére az Európai Békekeretből a júniusban aláírt megállapodás alapján, ugyanis az országnak összesen ötezer kilométernyi határvonalat kell védenie, ami rendkívül komoly kihívás.

 Illetve kifejtette, hogy az Egyiptomhoz hasonló szövetségesekre azért is szükség van, mert a következő húsz év során Afrika népessége 750 millióval fog nőni.

 És ennek vagy szörnyű humanitárius katasztrófa lesz az eredménye, vagy minden idők legnagyobb migrációs nyomása Európában"

 - vélekedett, arra is kitérve, hogy ezek elkerüléséhez átfogó afrikai fejlesztési stratégiára lenne szükség az EU részéről. Ezt követően közölte, hogy Magyarország Egyiptommal együtt a globális békepárti többség részese, és a két ország egyetért abban, hogy ugyan semmi közük az ukrajnai háborúhoz, mégis fizetniük kell annak az árát egyebek mellett az egekbe szökő infláció képében. 

A háborúnak a fegyverszállítások egész biztosan nem fognak véget vetni. Szorgalmazzuk, hogy minél előbb kerüljön sor a fegyverszünetre és a béketárgyalásra"

 - mondta. "És a Közel-Kelet térségében is az az érdekünk, hogy az eszkalációt meg tudjuk akadályozni, meg tudjuk akadályozni a fegyveres konfliktus továbbterjedését. Köszönjük Egyiptom stabilizáló szerepét ebben a tekintetben, és azt kérjük az egyiptomiaktól, hogy folytassák az erőfeszítéseiket a túszok kiszabadítása érdekében, mert még mindig van magyar állampolgár a Hamász foglyai között" - fűzte hozzá. A miniszter végül kitért a stratégiai területekre is kiterjedő kétoldalú együttműködés kérdéseire is, arra hívva fel a figyelmet, hogy a gazdasági kapcsolatokban valódi sikertörténetek íródnak. 

Bejelentette, hogy aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében rendszeres szakmai egyeztetést fognak folytatni a két ország hatóságai a nukleáris fejlesztéseket illetően, ugyanis Egyiptomban azonos technológiájú atomerőmű épül, mint Magyarországon, csak előrébb tartanak az építkezésben.

 Arra számítunk, hogy az itt felgyűlt tapasztalatok hasznosítása a Paks II. beruházás felgyorsítását tudja jelenteni, s számítunk arra is, hogy egyes magyar technológiákat, amelyeket nagy nemzetközi elismerés övez, az itteni nukleáris erőmű építésénél is majd figyelembe fognak venni"

 - mondta. Ezt követően üdvözölte, hogy a 4iG optikai kábel építését készíti elő Albánia és Egyiptom között, illetve a magyar vállalatnak az a beruházása is előkészítés alatt áll, amelynek nyomán hatmillió helyi háztartás számára biztosíthatnak majd internetelérést az infrastruktúra fejlesztésével. 

Aláhúzta: emellett Dunakeszin folyamatosan készülnek az egyiptomi vasúttársaság által rendelt vasúti kocsik, még 374-et kell leszállítani az 1350-ből, továbbá fontos eredmény az is, hogy tavaly mintegy 19 ezer szarvasmarhát sikerült hazánknak értékesítenie az észak-afrikai országban. "

23 vállalat vezetője van itt ma velem, akik összesen 266 találkozót fognak lebonyolítani 104 egyiptomi partnerrel, és őszintén remélem azt, hogy a stratégiai politikai együttműködés mellé felzárkóznak a vállalatközi kapcsolatok is" - összegzett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!