Szöul szerint Észak-Koreának elegendő urániuma van több nukleáris bomba gyártásához

2024. szeptember 19-én, az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un (j) látható, amint egy új taktikai ballisztikus rakéta kísérleti kilövését tekinti meg
2024. szeptember 19-én, az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un (j) látható, amint egy új taktikai ballisztikus rakéta kísérleti kilövését tekinti meg
Fotó: Koreai Köztársaság
Vágólapra másolva!
Dél-Korea hírszerző ügynöksége csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea elegendő dúsított urániummal rendelkezik ahhoz, hogy akár kétszámjegyű nukleáris bombát gyárthasson. Phenjan sikereket ért a nagyobb hatótávolságú és pontosabb rakéták fejlesztésében is, melyek célpontja Dél-Korea lehet.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat zárt ajtók mögötti parlamenti tájékoztatójára azután került sor, hogy Észak-Korea ritka bepillantást engedett a hónap elején a fővárostól Phenjantól nyugatra fekvő, a fegyveres minőségű uránt előállító titkos létesítményébe, írja a Newsweek.

A hírszerzés szerint a létesítményben a nukleáris láncreakciókhoz alapvető urán-235-öt állítanak elő. Kim Dzsong Un a látogatás során megismételte célját, hogy „exponenciálisan” növelje az ország nukleáris fegyverkészletét. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) közölte, hogy Kim „fellelkesült” a látottaktól, de önmérsékletre intette az országot.

Kiemelte a további fejlesztések fontosságát, amelyek megerősítik „a fegyver-minőségű nukleáris anyagok előállításának alapját”.

A dél-koreai hírszerző ügynökség szerint Kim nyilvános bejelentése a létesítményről jelzésértékű Washington felé az amerikai elnökválasztás előtt. A látogatás emellett azt is szolgálhatta, hogy katonai sikereket mutasson fel az ország egyre mélyülő gazdasági nehézségei közepette. 

A hírszerző ügynökség szerint Észak-Korea valószínűleg körülbelül 70 kilogramm plutóniummal és jelentős mennyiségű uránnal rendelkezik, ami elegendő lenne „legalább kétszámjegyű nukleáris bomba elkészítéséhez”.

Kim Dzsong Un (C) egy új taktikai ballisztikus rakéta kísérleti kilövését figyeli
Kim Dzsong Un (k) egy új taktikai ballisztikus rakéta kísérleti kilövését figyeli (Fotó: Koreai Köztársaság / KCNA/AFP)

Az észak-koreai állami média közlése szerint szeptember 18-án két új típusú rakétát teszteltek, az egyik egy hagyományos robbanófejek szállítására készült, a másik pedig egy stratégiai cirkálórakéta volt, amivel nukleáris csapásokat lehet végrehajtani. Egyes elemzők szerint Észak-Korea további nukleáris teszteket hajthat végre az amerikai elnökválasztás előtt, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra. A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Koreának vannak más tervei is, például egy nagy hatótávolságú rakéta próbaüzeme, amellyel képes lenne megcélozni az Egyesült Államok szárazföldi területeit is.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!