Ezt a szuperfegyvert küldi az Egyesült Államok az ukránoknak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok valószínűleg egy újabb, 375 millió dollár értékű katonai segélycsomagot fog bejelenteni Ukrajnának, amelynek keretében AGM–154 Joint Standoff Weapon (JSOW) siklóbombák is érkeznek az ukrán légierőhöz. Noha ez a fegyver kétségkívül fokozza Ukrajna támadóképességét, nem valószínű, hogy megoldja az ukránok összes problémáját.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hamarosan bejelentheti, hogy további 375 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának – értesült a Politico hírportál. A támogatás része lehet a AGM–154 Joint Standoff Weapon (JSOW) siklóbombák szállítása is, amelyek (megfelelő magasságból indítva) mintegy 

110 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és kompatibilisek az F–16-os vadászgépekkel. 

Ezeket a bombákat GPS-navigációval szerelték fel, így mozgó célpontok ellen is hatékonyan bevethetők. Az AGM–154 JSOW fontos előrelépést jelenthet az ukrán légierő számára, mivel lehetővé tenné számukra, hogy a frontvonalaktól és az orosz légvédelmi rendszerektől biztonságosabb távolságból támadhassanak stratégiai célpontokat, például ellenséges légvédelmi eszközöket és fegyverraktárakat.

Ugyanakkor a siklóbombák hatótávolsága jóval kisebb, mint például a brit Storm Shadow fegyvereké, és az Egyesült Államok szerint Oroszország számos repülőgép- és fegyverraktárát már ezen hatótávolságon kívülre helyezte.

Az F–16-os program sem problémamentes, mivel a hat gépből álló flotta egy példányát máris elvesztették az ukránok, és a pilóták kiképzése is lassan halad. Ezért az AGM–154 JSOW valószínűleg nem hoz alapvető változást a konfliktus menetében. Volodimir Zelenszkij, aki jelenleg az ENSZ-közgyűlés miatt az Egyesült Államokban tartózkodik, továbbra is próbálja meggyőzni az amerikai vezetőket, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú fegyverek használatát az Oroszország mélyén található célpontok ellen. Zelenszkij ezen felül bemutatja úgynevezett győzelmi tervét Joe Biden elnöknek, Kamala Harris alelnöknek, valamint Donald Trump volt elnöknek a tervezett találkozókon - írja a Magyar Nemzet.

Ahogy az Origo is közben beszámolt róla, Ukrajna 2025-ben ellenoffenzívát indíthat Oroszország ellen. Arról is írtunk, hogy Oroszország nyíltan megfenyegette Amerikát. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!