Legendás szovjet szupertankot élesztettek újjá az oroszok - videó

Vágólapra másolva!
Egyre több olyan videó kering a közösségi médiában, amelyek szerint orosz hadmérnökök egy csoportja közel hat hónapnyi intenzív munkával újra működőképessé tette a Szovjetunió egyik legnagyobb és legnehezebb harckocsi-prototípusát, az Objekt 260 néven is ismert ISz–7-est.
Vágólapra másolva!

Az ISz–7-es (vagy más néven JSz–7-es), amelyet Joszif Sztálinról neveztek el, egy hatalmas szovjet kísérleti harckocsi volt, amelynek első prototípusait közvetlenül a második világháború befejezése után készítették el. Mindössze hat darab készült belőle, de sosem került hivatalosan rendszeresítésre. 

Először áprilisban jelentek meg hírek arról, hogy a mérnökök ezen ikonikus járművek újraélesztésén dolgoznak, és úgy tűnik, szeptemberre sikerrel jártak.

Az ISz–7-es most ismét saját erejéből mozog, és a legújabb fotók és videók tanúsága szerint friss festést is kapott - írja a Mandiner.

A Portfólió beszámolt róla, hogy a mérnökök célja ezzel a projekttel kizárólag a történelmi örökség megőrzése volt, nem pedig az, hogy a harckocsit az ukrajnai frontra küldjék.

Az ISz–7-es a szovjet hadiipar egyik legnagyobb harckocsija volt

A jármű össztömege 68 tonna, és egy 130 milliméteres Sz–70-es típusú ágyúval szerelték fel, továbbá nyolc géppuskát is integráltak bele az orosz mérnökök - írja a Magyar Nemzet.

A tank meghajtásáról egy 1050 lóerős motor gondoskodott.

Pár napja arról is írtunk, hogy megtalálták Putyin szuperrakétáját.

Egy amerikai műholdcég felvételeket készített Oroszországról, amelyeken egy új rakétabázis látható, ahol feltehetően a Burevesztnyik rakétákat tárolják. A NATO által SSC-X-9 Skyfall néven ismert fegyver nukleáris meghajtású és atomtöltettel is felszerelhető. Vlagyimir Putyin szerint a rakéta képes bármilyen földi célpont kilövésére és átjut a legmodernebb rakétaelhárító rendszereken.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!