Szupertájfun közeledik Kína partjai felé, kiadták a riasztást

Vágólapra másolva!
Csütörtökön több dél-kínai tartományban és városban is a legmagasabb vészhelyzeti készültséget rendelték el, iskolákat zártak be és repülőjáratokat töröltek, miután a Jagi nevű szupertájfun várhatóan csütörtök este éri el Hajnan szigetét – jelentette a kínai állami média.
Vágólapra másolva!

Egy trópusi vihar szerda estére szupertájfunná erősödött, csütörtök délutánra mintegy 500 kilométerre volt délkeletre a kínai Kuangtung tartomány Csancsiang városától. A Jagi névre keresztelt tájfun várhatóan óránként 10-15 kilométer sebességgel fog haladni, és 

özönvízszerű esőzéseket hoz 

Kuangtung tartomány és Hajnan szigetének déli partjain. A kínai meteorológusok szerint ezután tovább erősödik majd, pénteken délután és éjszaka között Hajnan Csionghaj és Kuangtung Tienbaj városai között ér partot. 

Hajnanban csütörtök reggel felfüggesztették a vonatok és a hajók közlekedését, Dél-Kínában, Hongkongban és Makaón is több üzletet bezártak, és 

számos repülőjáratot is töröltek, miután Hongkong a harmadik legmagasabb, nyolcas számú tájfunjelzést adta ki. 

A szupertájfun a héten csapott le először trópusi vihar formájában a Fülöp-szigetek Aurora tartományának Casiguran nevű tengerparti városára, ahol tizennégy áldozatot követelt. A vihar központi részének közelében óránkénti 209 kilométeres sebességű széllel a világ második legerősebb trópusi ciklonja.

A Fülöp-szigeteken már átvonult a szupertájfun, 14-en meghaltak. Fotó: Ted ALJIBE / AFP

Korábban arról is beszámoltunk, hogy augusztus végén hatalmas trópusi vihar csapott le Japánra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!