Több amerikai vadászgép is leszállt egy finnországi autópályán

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi manővert hajtottak végre az amerikai légierő vadászgépei Finnországban, a finn légierő éves közúti bázisgyakorlatán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő két F-35-ös vadászrepülőgépe történelmi leszállást hajtott végre egy autópályán Finnországban szerdán a finn légierő éves, BAANA 2024 elnevezésű közúti bázisgyakorlatának részeként. A két amerikai gépet a Lakenheath-i Királyi Légierő 48. vadászszárnyához osztották be, és 

manőverük előrelépést mutatott a NATO azon képességében, hogy nem szokványos helyekről tud légierőt bevetni. 

A finn légierő rendszeresen edz a fő működési bázisain kívül, hogy szükség esetén gyorsan bevethesse a repülőgépeit. Az éves közúti hadgyakorlat célja az volt, hogy fel- és leszállásokat hajtsanak végre egy közúti terepen. 

Finnország 2023-ban csatlakozott a NATO-hoz és azóta lehetőséget biztosít az amerikai repülősöknek, hogy gyakorlatozzanak a területén.

Az esemény során a pilóták egy sor légiharci szimuláció során használták repülőgépeiket. Az Finn Légierő júniusban a németországi Ramsteinben vett részt egy légifölénybeli gyakorlaton - írja a Fox News. 

Finnország 2022-ben azért kérte a NATO csatlakozását, mert attól tartott, hogy Oroszország Ukrajna után Finnországra is fenyegetettséget jelent.  Az ország az 1940-es években két háborút vívott keleti szomszédja ellen, amellyel 1300 kilométeres határon osztozik.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy meghibásodott katonai repülőgép meg kellett, hogy szakítsa útját és Ferihegyen hajtott végre kényszerleszállást. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!