Veszélyes vihar söpör végig Olaszországon

Vágólapra másolva!
Több helyen is lecsapott már a pusztító meleg után érkező vihar Olaszországban. Vörös riasztást adtak ki az ország észak-keleti Veneto tartományában, de a katasztrófavédelem az ország más részén is készültséget rendelt el csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az ország Szlovéniával és Ausztriával határos térségeiben, valamint Toszkána északi részén közepes, narancssárga riasztást adtak ki. 

Közepes a készültség Milánóban is.

 Közép-Olaszország többi területén is készültséget rendelt el a katasztrófavédelem, de csak alacsony, sárga színűt. Az utóbbi negyvennyolc órában a korábbi fojtogató forróságot viharok és heves esőzések váltották. A rosszidőt hőmérsékletzuhanás kísérte; 

Rómában egyik óráról a másikra a több mint 30 Celsius-fokról kevesebb mint 25 fok alá esett a hőmérséklet, miközben a levegő páratartalma túllépte a 80 százalékot.

Heves esőzés közben villámcsapott Rómában Konstantin-diadalívbe. 

A város tisztségviselő a villámcsapás után azonnal a helyszínre érkeztek. Minden töredéket összeszedtek és biztonságos helyre vittek. A kárfelmérés már megkezdődött - írja a Meteo.it.

A la Repubblica szerint Rómában a 90 kilométer/órás széllökések rengeteg fát kidöntöttek, egy óra alatt 

60 milliméter csapadék hullott le, mely átlagosan egy szeptemberi hónapra jellemző csapadékmennyiség. 

Az észak-nyugati Piemont tartományban az utóbbi tizenkét óra alatt több mint 150 milliméter csapadék esett. A legkisebb patakok is megduzzadtak és kiléptek a medrükből. Torinó városán vihar söpört végig, ahogyan Milánóban is, ahol több aluljárót elárasztott a víz. 

Liguria régióban újraindult a forgalom az autósztrádákon és a vasúti vonalakon, amelyeket a heves eső miatt éjszaka le kellett zárni. 

Az előrejelzések szerint az esős, viharos időjárás a következő napokban is tovább tart.

A nyár folyamán Olaszországban is tombolt a hőség. Többször adtak ki hőségriadót. Pusztító, negyven fok feletti hőmérsékletet tombol Szicília és Szardínia szigetén, illetve ország-szerte is rendkívüli a hőség volt tapasztalható.

Magyarországon továbbra is marad a hőség. Sorozatban negyedik napja dől meg a melegrekord. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!