Zelenszkij elmondta, mit értek el Kurszkban az ukránok

Vágólapra másolva!
Kijev elérte a remélt hatást a kurszki régió ellen augusztusban indított offenzívával, mert sikerült lassítani az orosz erők előrenyomulását Kelet-Ukrajnában - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy jótékonysági rendezvényen az ukrán fővárosban.
Vágólapra másolva!

Augusztus végén írtunk arról, hogy területet vontak ellenőrzésük alá a dél-oroszországi Kurszk megyében az ukrán fegyveres erők, azóta tovább eszkalálódott a helyzet a régióban és ahogy az Origo is beszámolt róla, egyre véresebb harcok vannak Kurszkban, Oroszország bejelentést tett. Arról is írtunk, hogyan erőszakolják az orosz nőket az ukránok a kurszki régióban. Az oroszok szerint számos bizonyíték van az emberrablásokra és civilek elleni erőszakos cselekményekre.

Megjöttek a várt eredmények: Harkivban megállítottuk az ellenséget, Donyeckben pedig sikerült őket lassítani, még ha nehézségek árán is

- mondta Zelenszkij, megjegyezve, hogy Moszkva 40 ezer katonát volt kénytelen Kurszkba vezényelni, de az orosz ellentámadások "eddig nem értek el komolyabb sikereket". Az ukrán erők augusztus elején törtek be váratlanul az Ukrajnával határos kurszki régióba, ahol - ukrán közlés szerint - mintegy 1000 négyzetkilométer területet vontak ellenőrzésük alá. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember elején azt állította, hogy a kurszki ukrán művelet kudarcot vallott, és az orosz erőknek sikerült gyorsítaniuk előretörésüket a kelet-ukrajnai fronton. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: AFP / Leon Neal / POOL

Az orosz hadsereg jelenleg a Donyeck megyei Pokrovszk várost közelíti, amely fontos közlekedési csomópontnak számít a térségben. Az ukrán elnök pénteken egy nemzetközi konferencián vett részt, amelyet Viktor Pincsuk ukrán milliárdos alapítványa szervezett. A rendezvényen Zelenszkij arról is beszélt, hogy szeptember folyamán találkozni fog Joe Biden amerikai elnökkel, hogy bemutassa neki Ukrajna "győzelmi tervét". Az ukrán államfő beszédében azzal vádolta a nyugati országokat, hogy félnek még felvetni is a lehetőségét annak, hogy lelőhetnék az orosz rakétákat és drónokat, holott Izraelnek például segítenek ebben a palesztinokkal szemben. 

A szövetségesek közös erővel lőnek le rakétákat és drónokat a közel-keleti égbolton. Miért nincs még mindig döntés arról, hogy ugyanezt megtegyék Ukrajna fölött is az oroszok által indított Sahed drónok esetében?

 - tette fel a kérdést Zelenszkij. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!