Több mint fél évszázad után találták meg a repülőgép-baleset egyik áldozatát

Vágólapra másolva!
A család számára megnyugvást jelent, hogy 56 évvel az indiai repülőgép-szerencsétlenség után megtalálták a holttestet.
Vágólapra másolva!

Egy váratlan telefonhívás hozott megnyugvást egy indiai családnak, akik több mint öt és fél évtizede vártak arra, hogy testvérük, Thomas Cherian, sorsa kiderüljön, írta a BBC.

Cherian, az indiai hadsereg egyik műszaki szakembere, azon 102 utas között volt az Indiai Légierő AN-12 típusú repülőgépén, amely 1968-ban a Himalájában zuhant le rossz időjárási körülmények miatt. A repülőgép a Rohtang-hágó fölött repült amikor eltűnt a radarokról. Az eltűnt gép sorsa évtizedeken át rejtély maradt, mígnem 2003-ban egy hegymászó csapat megtalálta az egyik utas holttestét.

Azóta számos katonai expedíció próbálta feltárni a baleset helyszínét, és több holttestet is találtak, valamint 2019-ben a gép roncsait is felfedezték. Néhány nappal ezelőtt újra a hírekbe került az 1968-as szerencsétlenség, amikor a hadsereg négy újabb holttestet talált, köztük Thomas Cherianét.

Fotó: Defense PRO, Thiruvananthapuram

Amikor a hír eljutott a családhoz, úgy érezték, mintha „56 év fojtogatása hirtelen elpárolgott volna” – mondták a BBC-nek.

Végre újra tudtam lélegezni.

Hasonló megkönnyebbülést és fájdalmat élnek át a többi katona családjai is, akiknek holttesteit a legutóbbi expedíció során találták meg. Sok közeli hozzátartozó, köztük szülők és házastársak, az évek során elhunytak anélkül, hogy megtudták volna szeretteik sorsát.

Eddig összesen 13 holttestet találtak a baleset helyszínén.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!