A német külügyminiszter Izrael ellenségeivel vacsorázott

Annalena Baerbock német külügyminiszter 2024. október 2-án várja a heti kormányülés kezdetét a berlini kancellárián
Annalena Baerbock német külügyminiszter 2024. október 2-án várja a heti kormányülés kezdetét a berlini kancellárián
Fotó: Tobias Schwarz
Vágólapra másolva!
Annalena Baerbock vacsorája, amelyen Izrael-ellenes nézeteket vallók is jelen voltak éles kritikákat váltott ki. A német Kereszténydemokrata Unió követeli, hogy a külügyminiszter hozza nyilvánosságra, hogy ki vett részt a vacsorán, de a külügyminisztérium titkolózik.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) több politikusa bírálja a szeptember 12-i Annalena Baerbock (zöldek) külügyminiszter által rendezett vacsorát, amelyet „bizalmasnak” minősítettek, írta a Die Welt. A meghívott vendégek között volt Alena Jabarine és Emilia Roig is, két fiatal nő, akik Izrael-ellenes kijelentéseikkel hívták fel magukra a figyelmet. Jabarine, aki korábban az NDR Ctrl-F formátumnál dolgozott, közösségi médiacsatornáin tette nyilvánossá a vacsorát.

Jabarine arra használta fel az eseményt, hogy további támadásokat indítson Izrael ellen. 

Fotó: Bild

A vacsora témájáról azt írta:

Miközben az ICJ azt vizsgálja, hogy Izrael népirtást követ-e el, Ciszjordánia az etnikai tisztogatás felé tart, izraeli háborús bűnöknek vagyunk tanúi nap mint nap, Németország nem játszik dicséretes szerepet (...)

– olvasható a Bilden.

A találkozót széles körben bírálták

Gitta Connemann, a CDU parlamenti képviselője megkeresésére, hogy kik vettek részt a vacsorán, mindeddig nem érkezett válasz. A szövetségi külügyminisztérium azt közölte, hogy a vacsora 1859,50 euróba került, s azon megpróbálták „a vélemények minél szélesebb spektrumát képviselni”. Baerbocknak „alkalma volt a német kormány politikájának ismertetésére” – idézi a Bild. Az a kérdés azonban, hogy kiket hívtak meg, megválaszolatlan maradt.

„Mitől fél a külügyminiszter?” – kérdezi Connemann.

„Nem hajlandó tájékoztatást adni a vendégekről. Nem egy magánvacsoráról van szó, hanem egy vacsoráról az adófizetők költségén. A nyilvánosságnak joga van az átláthatósághoz”.

A kezdeti kritikák után Baerbock megvédte a találkozót.

Különösen válságos időkben, amikor a gyűlölet és az agitáció, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az embergyűlölet elharapózik, nagyon fontos, hogy párbeszédet folytassunk – különösen azokkal, akiknek a véleményét nem osztjuk, hogy megfékezzük a gyűlöletet és az agitációt.

– mondta Baerbock. Számára „abszolút magától értetődő”, hogy azokkal is keresik a párbeszédet, akik másként gondolkodnak, tette hozzá.
Thorsten Frei a CDU/CSU-frakció parlamenti titkára azonban a kancelláriához intézett levelében bírálta Baerbock külügyminiszter viselkedését. Frei szerint „Ez a válaszadási magatartás nem felel meg a parlamenti kérdezési jog megfelelő kezelésének követelményeinek” és követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a vacsora résztvevőit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!