Tíz ember betegedett meg medvehústól Észak-Karolinában

Vágólapra másolva!
Észak-Karolinában 10 ember betegedett meg egy parazita okozta fertőzés miatt, miután egy hegyi rendezvényen felszolgált, nem eléggé átsütött medvehúst fogyasztottak.
Vágólapra másolva!

Swain megyében a 2023. novemberi ünnepségen résztvevő 22 ember közül 10-en fertőződtek meg trichinellózissal, közismertebb nevén agyféreggel a nem eléggé átsütött medvehústól. A fertőzöttek 10 és 40 év közöttiek voltak - jelentette a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC). A tíz beteg közül nyolc kórházba ment fejfájás, szem- és arcduzzanat, hányinger és, vagy hasmenés tüneteivel - közölték a tisztviselők.

A trichinellózis egy ritka parazita okozta fertőzés, amely lázat, súlyos izomfájdalmakat és a szem körüli duzzanatot okoz.

Bár a trichinellafertőzés továbbra is ritka, Észak-Karolinában évente több ezer medvét vadásznak le.” A közelmúltbeli megbetegedések egyre nagyobb százaléka a vadhús fogyasztásával hozható összefüggésbe

- írja a CDC.

A CDC szerint a húsevő és mindenevő állatokban gyakran előforduló fonálféreglárvákkal szennyezett húsok trichinellózist okoznak. A lárvák „behatolnak a vékonybél nyálkahártyájába, és kifejlett férgekké fejlődnek” - idézte a CDC-t a New York Post.

Az agyféreg korábban gyakoribb volt az Egyesült Államokban, de a Mezőgazdasági Minisztérium szerint a 20. század végén a sertéstenyésztési gyakorlatok finomítása után meredeken visszaszorult. 

Júliusban szintén érkezett jelentés arról, hogy trichinella fertőzést diagnosztizáltak egy családnál Dél-Dakotában, miután medvehúst fogyasztottak. Ezután az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok hangsúlyozták a vadhús megfelelő elkészítésének fontosságát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!