Új módszerrel végezhetnek ki egy férfit Dél-Karolinában

Vágólapra másolva!
Halálra ítéltek Dél-Karolinában egy gyilkost. Az elítélt kivégzéséig eldöntheti, hogy halálos injekció, kivégzőosztag vagy a villamosszék általi halált választja.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves Richard Moore-t 1999 szeptemberében egy bolti dolgozó, James Mahoney meggyilkolásáért ítélték el.  Moore-t 2001-ben bűnösnek találták gyilkosság, súlyos testi sértés,  szándékos emberölés bűntettében, továbbá fegyveres rablás és kézifegyverrel elkövetett szabálysértés miatt.

Az 59 éves férfinak most október 18-ig kell döntenie arról, hogy a hatóságok milyen módon vessenek véget életének. Ha nem választ, akkor áramütés által fogják kivégezni - írja a Fox News.

A börtön tisztviselői közölték, hogy az állam 1912-ben épített villamosszékét szeptember 3-án tesztelték, és működőképesnek találták.

A halálos injekciónál Dél-Karolina eddig három gyógyszer keverékét használta, de mostantól csak a nyugtató hatású pentobarbitált fecskendezik be.


A kivégzőosztagos módszer Dél-Karolinában pedig 2021 óta engedélyezett. Mississippi, Oklahoma, Utah és Idaho államai tartoznak még azon országok közé, ahol engedélyezik a kivégzőosztagos módszert. Bryan Stirling, a dél-karolinai büntetés-végrehajtás igazgatója elmondta, hogy három önkéntes rendelkezik a szükséges képzéssel és lőszerrel, ha Moore ezt az utat választja. 

Dél-Karolinában 44 rabot ítéltek halálra azóta, hogy 1976-ban újra bevezették a halálbüntetést az Egyesült Államokban. 

Moore azt tervezi, hogy kegyelmet kér a republikánus Henry McMaster kormányzótól, hogy az ítéletét feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglanra módosítsák. Dél-Karolina egyetlen kormányzója sem adott még kegyelmet - írja az Associated Press.

Októberben Alabamában végeztek ki egy rabot halálos injekcióval. Azt megelőzően pedig a nyár végén szintén Dél-Karolinában végeztek ki egy gyilkost.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!