Döbbenetes drogfogást jelentett be a mexikói haditengerészet

Haditengerészek egy „drog-tengeralattjárón” (Illusztráció, forrás: AFP)
Haditengerészek egy „drog-tengeralattjárón” (Illusztráció, forrás: AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint nyolc tonna drogot foglalt le a Csendes-óceánon a mexikói haditengerészet. A rekord mennyiségű kábítószert hat jármű szállította.
Vágólapra másolva!

Tengeri művelet esetében rekordot jelentő, 8,3 tonna kábítószert foglalt le a mexikói haditengerészet hat járműről, köztük egy „drog-tengeralattjáróról”, az ország nyugati partjainak közelében a Csendes-óceánon – írta közleményében a mexikói haditengerészeti minisztérium.

Bár a tárca a drog típusát nem nevezte meg, azt elárulták, hogy a fogás piaci értéke megközelíti a 105 millió dollárt, a művelet során pedig huszonhárom embert tartóztattak le.

Az akció érdekessége, hogy a haditengerészek egy helikopterből ereszkedtek le a mozgásban lévő „drog-tengeralattjáróra”. Az ilyen járművek nem képesek teljesen a felszín alá merülni, de a rájuk való leereszkedés különösen veszélyes manővernek minősül, és komoly felkészültséget kíván.

A rajtaütés során 8700 liter üzemanyagot is találtak.

Mexikó évtizedek óta a kábítószer-kereskedelem és ebből adódóan a bandaháborúk egyik központjának számít – mutat rá a BCS News amerikai hírtelevízió. A haditengerészet folyamatos járőrözéssel igyekszik gátat szabni az illegális tevékenységnek. 

Az ország a hónap elején hivatalba lépett első női elnöke, Claudia Sheinbaum elődje, Andres Manuel Lopez Obrador politikáját szándékozik folytatni, aki a rendőri és katonai fellépés helyett szociálpolitikai eszközökkel kívánta kezelni a problémát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!