Egyre több a szexuális erőszak Svédországban

erőszakos tartalom, párkapcsolatierőszak
Erőszakos tartalom: a poszt írója teljesen ledöbbent azon, amit megtalált
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években elszabadult a migránsokhoz köthető bűnözés Svédországban, megugrott a nemi erőszakok száma, az emberölések aránya pedig magasabb, mint az Európai Unió bármely országában - írt a Tűzfalcsoport az X-en.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtized sikertelen biztonságpolitikája olyan lista elejére repítette a svédeket, mely súlyos problémákat vet fel - írta a Tűzfalcsoport. Az elmúlt hónapokban több migránsokhoz köthető súlyos bűncselekmény történt az országban: csoportosan erőszakoltak meg migránsok egy svéd nőt a stockholmi kompon,  ami után az ügyészség most örökre kitoloncolná az erőszaktevő illegális bevándorlókat az országból. 

Vádat emeltek egy 19 éves szomáliai illegális bevándorló ellen is, aki még június végén barátjával megerőszakolt egy 12 éves lányt a svédországi Borlange településen. Az illegális bevándorlók által elkövetett szexuális zaklatások elől az idősek sem menekülhetnek: tavaly nyáron az önkormányzat által kirendelt segítő migráns egy 88 éves nőt zaklatott szexuálisan a saját otthonában.

Ebből is látható, hogy az elmúlt években elszabadult a bűnözés, megugrott a nemi erőszaktételek száma, az emberölések aránya pedig magasabb, mint az Európai Unió bármely országában. 

Az SVT hírszolgálat korábban jelezte, hogy

 a Svédországban nemi erőszakért vagy nemi erőszak kísérletéért elítélt férfiak 58 százaléka az Európai Unión kívül született bevándorló volt, a legtöbben Észak-Afrikából, Dél-Afrikából és a Közel-Keletről érkeztek.

A 2013 és 2017 közötti időszakban Svédországban átlagosan 64 nemi erőszakot jelentettek 100 000 lakosra számítva – ez az arány a legmagasabb Európában. Az országban a bejelentett szexuális bűncselekmények teljes száma 2012 és 2021 között nőtt, majd 2022-ben ismét némileg csökkent. 

Míg 2013-ban összesen több mint 16 000 szexuális bűncselekményt jelentettek, ez 2023-ra közel 24 000-re nőtt.

 Ezek közül számos szexuális zaklatás, majd nemi erőszak volt található. Különösen a bejelentett nemi erőszakos esetek száma nőtt az időszak során, a 2012-es 6000-ről 2023-ra 9300-ra, azaz több mint másfélszeresére. Ez valószínűleg a bejelentésekkel kapcsolatos tudatosság növekedésének köszönhető, de természetesen nem oldja meg a problémát.

A legfrissebb adatok szerint a legtöbb nemi erőszakot afrikai országokban követik el, 

ezen a listán az első Botswana, majd Lesotho és Dél-Afrika következik. A negyedik Bermuda, míg az ötödik Svédország. 

A skandináv államot pedig olyan országok követik mint, Suriname, Costa Rica, Nicaragua, Grenada, illetve a listán a 10. Saint Kitts és Nevis.

A közelmúltban egy tanulmány bebizonyította, hogy sok nemi erőszak történik ismeretségi kapcsolatokon belül, gyakran alkoholos befolyásoltság alatt, ami megnehezíti a beleegyezés és a jelentéstétel dinamikáját. A svéd rendőrség azonban köteles minden szexuális bűncselekményről szóló jelentést dokumentálni, azok jellegétől függetlenül.

Ahhoz, hogy a nemi erőszakok száma csökkenjen kulcsfontosságú a figyelem felkeltése, a túlélők támogatása, és szigorúbb törvények követelése, és az illegális migráció visszaszorítása.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!