Az ENSZ-főtitkár haladéktalan tűzszünetre szólított fel Libanonban

Vágólapra másolva!
António Guterres ENSZ-főtitkár kedden haladéktalan tűzszünetet sürgetett Libanonban és az ország szuverenitásának, valamint területi épségének tiszteletben tartására szólított fel.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi katonai műveleteket jelentett be Libanon területén, majd arról is írtunk, hogy az izraeli hadsereg bevonult Dél-Libanonba, a Hezbollah pedig rakétákkal lövi Izraelt. Összegyűjtöttük a helyszínen készült fotókat. Hatalmas a pusztítás. 

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője arról számolt be:

Mindenáron el kell kerülni egy átfogó háborút Libanonban

- húzta alá Dujarric, hozzátéve, hogy Guterres a nap folyamán már felvette a kapcsolatot Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfővel, és tájékoztatta, hogy az ENSZ kész segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Az ENSZ főtitkára és képviselői helyben szintén folytatni fogják a helyzet lecsillapítását szolgáló erőfeszítéseiket

 - mondta Dujarric. 

Jeanine Hennis, az ENSZ libanoni különleges koordinátora katasztrofális következményekre figyelmeztetett Izrael kedden bejelentett libanoni szárazföldi műveletével összefüggésben.

Ismét nagyon magas a kockázata annak, hogy egy újabb nemzedéket kárhoztatnak háborús sorsra (...) A lövedékek és rakéták indítása, a bombázás és rajtaütések közepette a háborús gépezet nem tud választ adni a kiváltó okokra

 -írta Hennis az X-en. A török külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy Törökország felkészült állampolgárainak evakuálására Libanonból, és hozzá segítségért fordult mintegy további húsz országgal működik együtt külföldiek lehetséges kimenekítésében a területén keresztül. A tárca hangsúlyozta, hogy a libanoni biztonsági helyzet további romlásával számolnak az izrael szárazföldi hadművelet megindítása miatt. Hozzátette, hogy létrehoztak egy koordinációs központot a kimenekítési kérelmek feldolgozására. Törökország egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy szárazföldi műveletével libanoni területeket akar ellenőrzése alá vonni. "Az ENSZ Biztonsági Tanácsának fenn kell tartania a nemzetközi jogot, és meg kell hoznia minden szükséges lépést ezen támadással szemben, amely Libanon megszállását célozza" - hangsúlyozta a török diplomáciai tárca. A minisztérium az izraeli támadást "illegális inváziós kísérletnek" nevezte, amely "a régióban és azon túl is a biztonság és stabilitás" aláásását célozza, s "nagy valószínűséggel új migrációs hullámot gerjeszt, illetve táptalajt ad majd szélsőségeseknek szerte a világban".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!