Emberek százai lephetik el II. Erzsébet királynő nyári rezidenciáját

Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő Balmorali kastélya teljesen átalakul funkciójában. A tervek szerint az egyik épületét esküvői helyszínné alakítanák át.
Vágólapra másolva!

A Balmoral kastély a 19. század óta a királyi család skót nyaralója, itt töltötte utolsó napjait a néhai Erzsébet királynő. A királynő halála után Károly király egyre inkább megnyitotta a birtokot a nagyközönség előtt, júniusban pedig látogatói túrákat is indítottak, a jegyek 100 fontba (közel 50 ezer forintba) kerültek. 

A tervek szerint a Királynő épületében - néhány száz méterre a fő királyi kastélytól - 

277 vendég befogadására alkalmas rendezvényhelyszínt alakítanának ki, az esküvői szertartások alkalmával élő zene szólna és egy bizonyos ideig megengedett lenne az alkoholfogyasztás is.

A szabadtéri teraszon további 144 személyt tudnának fogadni - írja a BBC.

Károly király a királyi család hagyományaihoz híven a nyári szabadságát a Balmoralban tölti, amely a Dee folyó partján fekszik. De ahelyett, hogy a fő kastélyban szállna meg, 

a király és Kamilla királyné inkább a szomszédos Birkhall birtokon száll meg, amely egykor az anyakirálynő kedvenc rezidenciája volt.

II. Erzsébet királynő az Egyesült Királyság királynője, a domíniumok államfője, és az anglikán egyház feje hetven évig tartó uralkodás után, 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában halt meg. Halálának pillanatától elsőszülött fia, az akkor 73 esztendős, addigi trónörökös, Károly lett a brit uralkodó.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy III. Károly először ment királyként Ausztráliába. A hatnapos látogatásra elkísérte felesége, Kamilla is. A brit uralkodónál nemrég diagnosztizáltak rákos betegsége, ami miatt jelentősen könnyített programot követnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!