EU-csúcs: központi téma lesz a migráció és a háború

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo
Vágólapra másolva!
A csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó legfontosabb témája a bevándorlás kérdése lesz, de Ukrajna és a versenyképesség is szerepel a napirendi pontok között. Ez lesz az utolsó uniós csúcstalálkozó, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács leköszönő elnöke vezet, aki november végén távozik hivatalából, hogy átadja helyét António Costa volt portugál miniszterelnöknek. Orbán Viktor miniszterelnök kemény csatákra számít.
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlás lesz az egyik legfontosabb témája az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos ülésének. A két legnehezebb megvitatandó kérdés közé tartozik, hogy miként lehet növelni az illegális migránsok kitoloncolását, és hogy felül kell-e vizsgálni a migrációs paktumot – írja az Euracvtiv hírportál. Mint írják:

A nemzeti kormányokra EU-szerte egyre nagyobb nyomás nehezedik a választók részéről, hogy határozottan kezeljék a bevándorlást, az országok közötti nézeteltérések azonban – különösen migránsok elosztása miatt – megnehezítik a vitát. 

A Politico emlékeztet, az elmúlt hetekben számos ország jelentett be intézkedéseket a migráció visszaszorítása érdekében. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Varsó felfüggeszti a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba érkező migránsok menedékjogát. Olaf Scholz német kancellár lezárta országa határait az uniós szomszédokkal szemben, egy brutális késes támadás után. Michel Barnier, Franciaország újonnan kinevezett miniszterelnöke szerint felül kell vizsgálni a kitoloncolásokra vonatkozó uniós szabályokat a kiutasítások felgyorsítása érdekében. Giorgia Meloni olasz államfő pedig az országa által Albániában már működő befogadóközpontokat méltatta.

A legérzékenyebb vita a migrációról fog folyni

– jósolta egy magas rangú tisztviselő a Politicónak. 

Az Euractive szerint az uniós diplomaták kételkednek abban, hogy az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozóján - amely valószínűleg késő estig fog tartani - sikerül-e érdemi megállapodást elérni a migrációval kapcsolatban. 

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt Brüsszelben úgy fogalmazott: jelentős lesz a „migrációs csata”, mert „többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat”.

Ukrajna és a Közel-Kelet is szerepel a napirendben

A csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is számot ad az orosz–ukrán háború fejleményeiről, és bemutatja győzelmi tervét – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek szóló és az interneten közzétett meghívólevelében, adta hírül az MTI. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel az Európai Tanács elnöke az EU-csúcs előtt
(Fotó: AFP)

Charles Michel hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetőknek konszenzusra kell jutniuk az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog elveire alapozó békekezdeményezés körül. Kifejezte abbeli reményét, hogy a tagállamok a hét legfejlettebb ipari ország alkotta csoport (G7) tagjaival együtt eleget tesznek júniusban vállalt kötelezettségüknek, miszerint 

az év végéig körülbelül 45 milliárd eurót adnak össze Ukrajna katonai, költségvetési és újjáépítési szükségleteinek támogatására. Mivel Ukrajna energetikai infrastruktúrájának több mint fele megsemmisült, a közelgő télre való felkészülése nagyon fontos 

– hívta fel a figyelmet.

A mostani háborús stratégiáját az Európai Uniónak meg kell változtatnia, helyette a béke stratégiájára szükséges váltani. Tűzszünet, béketárgyalások

– jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben a Patrióták Európáért pártcsoport EU-csúcs előtti egyeztetésére érkezve csütörtökön.

Orbán Viktor, a nap folyamán később kezdődő uniós csúcstalálkozó témáit sorolva kijelentette: „nagyon nehéz napunk lesz, három csata van” napirenden. Ezek között elsőként az ukrajnai háborút említette, mellyel kapcsolatban közölte: 

az Európai Unió rosszul megtervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba. Ez nem működik.

Charles Michel tanácsi elnök tájékoztatása szerint a tagállami vezetők a közel-keleti helyzetre is összpontosítanak, mert az drámai, a humanitárius állapotok egyre csak romlanak - jelentette ki. „Az azonnali tűzszünet (Izrael és a Hamász, illetve Izrael és a Hezbollah között), valamint a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadságának elérése továbbra is a legfontosabb cél” - írta.

Terítéken Európa versenyképessége

Charles Michel meghívólevelében azt is közölte, a tagállami vezetők foglalkoznak majd az EU versenyképességével és gazdasága rugalmasságával is. A megbeszélés célja, hogy előkészítse az utat egy nagyra törő versenyképességi megállapodás sikeres megvalósításához – jegyezte meg.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a versenyképesség kapcsán az Európai Unió Tanácsának 2024. április 17–18-i rendkívüli ülésén az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy új versenyképességi megállapodásra van szükség. Ezzel összefüggésben a vezetők a mostani csúcstalálkozón át fogják tekinteni az EU versenyképességének fokozása terén elért eredményeket.

A lap megjegyzi, mindez egy héttel azután következik, hogy Orbán Viktor a strasbourgi plenáris ülésen bemutatta Magyarország soros elnökségi programját, amelynek fontos eleme az európai versenyképesség javítása.

A magyar miniszterelnök a múlt héten Strasbourgban az európai versenyképesség hanyatlását nevezte az egyik legsúlyosabb kihívásnak.

Csütörtökön az EU-csúcs gazdasági témái kapcsán Orbán Viktor azt emelte ki, hogy az EU olyan gazdasági intézkedéseket kíván elfogadtatni, amelyek földre vinnék a magyar családokat. 

Ezt nekem vissza kell utasítanom, és meg kell védenem a mostani gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit

– jelentette ki Orbán Viktor.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!