Lelőttek egy indiai politikust, aki belehalt a sérülésbe

Vágólapra másolva!
India kereskedelmi központjában, Mumbaiban, agyonlőtték Baba Siddique indiai politikust.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek tüzet nyitottak Baba Siddique, 66 éves politikusra, amikor a szintén politikusként ismert fia hivatali irodája közelében tartózkodott – írja a BBC helyi sajtóbeszámolók alapján. A lőfegyverrel elkövetett támadás egy nagy hindu fesztivál ideje alatt történt, aminek okán egyébként fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a városban.

Az indiai politikus belehalt a sérülésbe.

Baba Siddique Mahárástra indiai szövetségi állam ismert és egyik meghatározó közéleti szereplője volt. Idén februárban fordított hátat a legnagyobb indiai ellenzéki politikai erőnek, és egy regionális politikai tömörüléshez csatlakozott, mely ugyanakkor része a konzervatív Bháratíja Dzsanatá Párt vezette kormányzó koalíciónak.

A politikus egy februári felvételen:

image

A szövetségi állam miniszterelnök-helyettese, Ajit Pawar, Siddique párttársaként megdöbbenésének adott hangot a "gyáva támadás" miatt. Az ellenzéki erők az utóbbi időben gyakran fogalmaztak meg kritikákat a közbiztonság jelentős romlása miatt, mire az állam vezetése ígéretet tett arra, hogy intézkedéseket vezetnek be a helyzet javítása érdekében.

A Baba Siddique ellen elkövetett támadás miatt két embert tartóztattak le. A rendőrség egy harmadik gyanúsítottat is keres. A támadás motivációi egyelőre nem tisztázottak. Ugyanakkor a helyi médiában megjelent az a vélekedés, miszerint a támadóknak egy szervezett bűnözői körhöz, a Lawrence Bishnoi nevű bűnöző vezette csoportosuláshoz tartoznak. A banda feje, Bishnoi jelenleg börtönbüntetését tölti, melyet több gyilkossági ügyben való részvétele miatt szabtak ki rá, ideértve az indiai Sidhu Moose Wala indiai rapper 2022-ben való meggyilkolásában való érintettségét is

A meggyilkolt politikus Mahárástra államban korábban miniszteri tisztséget is betöltött, és széles körben ismert volt arról, hogy élénk társasági életet él, valamint szoros kapcsolatokat ápolt az indiai szórakoztatóipar, Bollywood legnagyobb sztárjaival.

Mahárástra államban a következő hónapban helyi törvényhozói választásokat tartanak.

A támadás kapcsán kiadott friss rendőrségi közlemények megerősítik, hogy az akciót előre kitervelte a három elkövető, akik már egy ideje rendszeresen tartottak terepszemléket a tett színhelyén, hogy a rajtaütést kivitelezhessék.

A szövetségi állam kormányának közlése szerint a lelőtt politikust állami tiszteletadás mellett, hamvasztásos temetésen búcsúztatják el.

Cikkünk címlapi képe illusztráció / forrás: Unsplash / Marwan Ahmed

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!