Száz eltűnt embert még mindig keresnek az Amerikában pusztító hurrikán után

Vágólapra másolva!
Kilencvenkét embert még mindig nem találnak Észak-Karolinában, hetekkel azután, hogy a Helene hurrikán pusztított az állam nyugati részén - közölte Roy Cooper kormányzó kedden.
Vágólapra másolva!

Egy keddi sajtótájékoztatón Cooper elmondta, hogy az eltűntek keresése tovább folytatódik. Összesen 220 ember halt meg a vihar következtében, ezek között 95-en Észak-Karolinában. 

A sajtótájékoztatón Cooper utalt a hurrikánnal összefüggő „tartós és veszélyes félretájékoztatásra” is, amely szerinte továbbra is nehezíti a segélyezési erőfeszítéseket.

Észrevételei azután hangzottak el, hogy a szövetségi dolgozók aggodalmukat nyilvánították ki a helyiek növekvő bizalmatlanságával kapcsolatban. Számos hamis összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni a lakosság körében - írja a BBC.

Az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség (Fema) közölte, hogy változtatásokat kellett végrehajtania az államban, és rövid időre kivonult az egyik megyéből a félretájékoztatás által táplált fenyegetések miatt.

Múlt szombaton Rutherford megyében a rendőrség letartóztatott egy férfit, aki állítólag nyilvánosan fenyegetőzött, hogy kárt tesz a segélymunkásokban, és akinél egy puskát és egy kézifegyvert találtak.

A hamis összeesküvés-elméletek - amelyek közül sok politikai indíttatású - a földek elkobzásáról, a segélyek kifizetéséről és az időjárás szándékos manipulálásáról gyorsan terjedtek az interneten.

A jelentések szerint több szélsőséges csoport is aktív a térségben, amelyek megpróbálnak tőkét kovácsolni a katasztrófából és a pletykákból.

A Helene hurrikán több várost is elpusztított Észak-Karolina nyugati részén, ahol több mint hat hónapnyi eső esett a vihar során. A mentési munkálatokat nehezítette Észak-Karolina nyugati részének hegyvidéki és zord terepe, ahol házakat és hidakat sodort el a víz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!