100 éves időkapszulát nyitottak ki az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A világháború után, 1924-ben a Kansas City vasútállomással szemben található toronyba tettek egy időkapszulát, amit most kinyitottak. Mivel veszélyes anyag is volt a kapszulában, óvatosan kellett kinyitni.
Vágólapra másolva!

Az időkapszulákat többségében nehéz megszerezni, ez így volt az első világháborús emlékműben elrejtett kapszulával is. A 66 méter magas torony 45 centiméteres falát kellett megfúrni, hogy ki tudják venni belőle a kapszulát. 

Nem volt könnyű. Nem lehetett csak kinyitni egy ajtót és azon keresztül kivenni

 – mondta Christopher Wwarren, az épület főgondnoka. 

A másik nagy probléma az volt, hogy az időkapszulában egy 1920-as film is volt, ami nitrátot tartalmaz. 

Mivel ez az anyag megromlik és gyúlékony lesz, tartani lehetett attól hogy felrobban, ha kinyitják. Emiatt a rendőrség bombaszakértői is a közelben voltak. 

Talán nem lett volna olyan érdekes a nyitás, ha minden felrobban, ami a kapszulában volt – mondta a főgondnok. 

A kapszula tartalmát gyerekek előtt mutatták be, köztük Calvin Coolidge elnöki levelét, amiben a közösség szellemét méltatta – írja a AP News

Ahogy korábban megírtuk, egy 1941-ből származó időkapszulát talált meg egy vállalkozó az Indiana Dunes Nemzeti Parkban, Porter városában. 2024. szeptember 23-án délután, amikor a Great American Outdoors Act által finanszírozott munkálatok folytak, egy erősen oxidálódott és lezárt rézdobozt fedeztek fel. Az NPS honlapja szerint a 83 éves lelet a Good Fellow Ifjúsági Táborból került elő, amely korábban a U.S. Steel Company alkalmazottainak gyerekei számára szolgált nyári táborként 1941 és 1976 között, mielőtt 1976-ban a Nemzeti Parkszolgálat (NPS) megvásárolta azt. Miután óvatosan kicsomagoltak egy összehajtogatott, kátrányba mártott papírdarabot, a parkőrök egy kicsi, selyemből készült, 48 nyolccsillagos amerikai zászlót fedeztek fel. A zászló köré több dokumentumot is tettek, köztük egy memorandumot, egy beszédet, egy okiratot és újságcikkeket.

Korábban arról is írtunk, hogy egy közel 200 éves lelet került elő Franciaországban, amit egy régész még 1825-ben rejtett el egy palackban. A palackba zárt üzenete lehete a valaha talált legrégebbi palackposta. 

Beszámoltunk arról is, hogy egy 37 éve sodródó japán üzenetet talált meg egy kislány Hawaiin: az üzenetet egyike volt annak a 750 palacknak, amit 1984-85-ben tették vízbe iskolások Japánban, egy kísérlet részeként.

Arról is írtunk, hogy ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász, aki Ausztrália déli partjainál talált egy üvegbe zárt üzenetet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!