Izrael újabb evakuálásokat rendelt el Libanonban, és megfenyegette a Hezbollah tagjait kezelő orvosokat

Egy izraeli légicsapás helyszínén, amely a dél-libanoni Nabatiyeh várost célozta 2024. október 12-én
Egy izraeli légicsapás helyszínén, amely a dél-libanoni Nabatiyeh várost célozta 2024. október 12-én
Fotó: Abbas Fakih
Vágólapra másolva!
A katonai szóvivő azt követeli, hogy a mentősök „ne foglalkozzanak a Hezbollah ügynökeivel”, és azt állítja, hogy a mentőautókat fegyverek szállítására használták.
Vágólapra másolva!

Izrael újabb evakuálásokat rendelt el Dél-Libanonban, és mentőautók elleni támadásokkal fenyegetőzött, miután egy harmadik ENSZ-békefenntartó is megsebesült Izrael és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah csoport közötti konfliktus kiéleződésében, írta a The Guardian.

Az izraeli hadsereg szombaton 23 dél-libanoni falu lakóit utasította, hogy hagyják el a nyugati Bekaa-völgyből a Földközi-tengerbe ömlő Awali folyótól északra fekvő területekre. A katonai közleményben közölt parancs olyan dél-libanoni falvakat említett, amelyek a közelmúltban izraeli támadások célpontjai voltak, és amelyek közül sok már szinte üres.

Az izraeli hadsereg szombaton azt is állította – anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna –, hogy a Hezbollah harcosai mentőautókat használnak saját maguk és fegyverek szállítására, és felszólította az orvosi csapatokat, hogy „kerüljék a Hezbollah ügynökeivel való érintkezést, és ne működjenek együtt velük”.

Az IDF arab nyelvű szóvivője azt mondta, hogy célba vesznek „minden olyan járművet, amely fegyvereseket szállít, függetlenül annak típusától.

A libanoni egészségügyi minisztérium szombaton az X-en közölte, hogy öt kórházban keletkezett kár az izraeli légicsapások következtében Baalbek városában és a Bekaa-völgyben. Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott azonnal, és a kórházakra mért csapásokat nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

A Guardian korábban már beszámolt arról, hogy legalább 50 mentős halt meg azóta, hogy Izrael a legutóbbi támadásokat indította Libanon ellen. Mindannyian a Hezbollahhoz vagy egy másik síita politikai párthoz, az Amalhoz kötődő egészségügyi szolgálatokhoz tartoztak – a jogvédő szakértők szerint ez nem befolyásolja a nemzetközi jog szerinti védett státuszukat.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű orvosi jótékonysági szervezet a múlt héten kénytelen volt bezárni Bejrút egyik déli külvárosában lévő klinikáját, és ideiglenesen leállítani tevékenységét egy másik, északi városrészben a súlyos légicsapások miatt – közölte a csoport csütörtökön kiadott közleményében.

Egy múlt heti ENSZ-jelentés azzal vádolta Izraelt, hogy az övezetben zajló háborúban összehangolt politikát folytatott a gázai egészségügyi rendszer lerombolására, beleértve „az egészségügyi személyzet és létesítmények elleni könyörtelen és szándékos támadásokat”, mondván, hogy ez háborús bűncselekménynek és az emberiség elleni bűncselekménynek számító megsemmisítésnek minősül. Izrael, amely az ENSZ-t intézményi elfogultsággal vádolja vele szemben, és azt állítja, hogy a Hamász egészségügyi intézményekben rejtőzködik, elutasította a megállapításokat.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin beszél Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel
Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin beszél Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel (Fotó: AFP/Saul Loeb)

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere szombaton izraeli kollégájával, Joav Gallanttal folytatott beszélgetésében „mélységes aggodalmának” adott hangot azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban lőttek az ENSZ békefenntartó állásaira Libanonban, mondta a Pentagon.

Austin a Pentagon közleménye szerint „megerősítette annak szükségességét, hogy a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb át kell térni a diplomáciai útra”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!