Bemutatták a világ legkisebb Rubik-kockáját

Vágólapra másolva!
Egy japán játékgyártó cég csütörtökön bemutatta a világ legkisebb Rubik-kockáját. A teljesen működőképes játék olyan apró, hogy egy ujjbegy alatt is elrejthető.
Vágólapra másolva!

A fejlett fémfeldolgozási technológia segítségével egy japán cég egy olyan mini kockát hozott létre, amely a hagyományos modell méretének tizedénél is kisebb, 

az egyes oldalak hossza mindössze körülbelül 5 milliméter, az egyes négyzeteké pedig körülbelül 1,6 mm.

A "világrekordot jelentő legkisebb Rubik-kocka", amely körülbelül 0,3 grammot nyom, 777 777 jen (1,9 millió forint) áron kapható. A megrendeléseket csütörtöktől lehet leadni a vállalat online áruházában, és a tervek szerint a jövőben Ázsia más részeire is kiterjesztik az értékesítést.

A 39 részből álló játék ugyanúgy kirakható, mint egy hagyományos Rubik-kocka.

Az apró kocka kifejlesztése a népszerű háromdimenziós kirakós játék 1974-es feltalálásának 50. évfordulójára készült, és mintegy négy évig tartott elkészíteni. 

Sikerült egy olyan terméket létrehoznunk, amely a fejlett mikrogyártás révén a japán kézművességet magasabb szintre emeli

- mondta Akihiro Sato, a MegaHouse elnöke egy sajtótájékoztatón.

A játékgyártó legújabb mini kockáját augusztus 23-án a Guinness World Records a legkisebb forgó puzzle-kockának ismerte el. 2020-ban a vállalat egy körülbelül 2 gramm súlyú, oldalanként 9,9 mm-es Rubik-kockát is kiadott, amely akkoriban a legkisebb volt - számolt be róla a Kyodonews.

Arról is írtunk korábban, hogy július 13-án lett nyolcvanéves Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, tárgytervező, a nemzet művésze. A Magyar Szent István Rend kitüntetettje épp ötven éve alkotta meg a világsikerű Rubik-kockát.

Májusban arról is beszámoltunk, hogy új Rubik-kocka kirakási rekordot állított fel egy robot Japánban, amit a Mitsubishi mérnökei alkottak meg. Az új világrekord 0,305 másodperc lett.

Ahogy az Origo is megírta, a magyar találmány évtizedek óta lázban tartja a világot. 2023-ban új világrekord született, villámgyorsan rakták ki a Rubik-kockát. Arról is beszámoltunk korábban, hogy egy Rubik-kockát ábrázoló falfestmény készült Szöul központjában. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!