Kamala Harris kitért az Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó kérdés elől

A demokraták elnökjelöltje és az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris az Andrews-i bázison
A demokraták elnökjelöltje és az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris az Andrews-i bázison
Vágólapra másolva!
Washington foglalkozni fog Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásával „amikor eljut oda” – mondta Kamala Harris alelnök és elnökjelölt egy interjúban az elnökké választása esetén követendő politikájáról.
Vágólapra másolva!

A 60 perc című műsorban a demokrata elnökjelölt további támogatást ígért Ukrajnának, írta a The Kyiv Independent.

„Most éppen azt védjük, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben” – mondta Harris, arra utalva, hogy Oroszország már Kijevben lenne, ha republikánus kihívója, Donald Trump lenne az elnök.

A hatalmas kijevi várakozások ellenére a legutóbbi csúcstalálkozó csak újabb lépéseket hozott az Ukrajna-NATO együttműködés elmélyítése felé, valamint azt a nyilatkozatot, hogy az ország tagságának útja „visszafordíthatatlan”. A Washington Post értesülése szerint a szövetségesek a közelgő, október 12-i ramsteini csúcstalálkozón további „konkrét lépéseket” ajánlhatnak Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban, amelyek azonban elmaradnak attól, amit Kijev kért.

J.D. Vance republikánus alelnökjelölt egy október 7-i emlékgyűlésen
J.D. Vance republikánus alelnökjelölt egy október 7-i emlékgyűlésen (Fotó: Getty Images/AFP)

Míg a Biden-adminisztráció tétovázik Ukrajna tagságának kérdésében, addig a Trumphoz közel álló személyek nyíltan ellene beszélnek, írta az ukrán lap. A republikánus alelnökjelölt Vance azt mondta, hogy Trump béketerve magában foglalhatja, hogy Kijev lemond NATO-törekvéseiről, és „demilitarizált övezetet” hoz létre Ukrajna és Oroszország között. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök nemrégiben szintén kijelentette, hogy blokkolni fogja Ukrajna tagságát. A csatlakozáshoz mind a 32 tag egyhangú hozzájárulására lenne szükség.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!