Újabb botrány III. Károly útján, egy embert letartóztattak

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy ausztrál őslakos tüntetőt a sydneyi operaháznál, miközben a tömeg a királyt és a királynőt várta Ausztráliában tett látogatásuk utolsó napján.
Vágólapra másolva!

Nagy tömeg gyűlt össze a kikötői előcsarnokban, hogy láthassák a királyi párt kedd délutáni látogatásukon, ugyanis III. Károly kilenc napot töltött Ausztráliában és Szamoán. 

Mielőtt megérkeztek volna, Wayne Whartont, egy neves brisbane-i őslakos aktivistát letartóztatták, miert monarchistaellenes szavakat kiabált, és megtagadta a rendőrség felszólítását, hogy menjen tovább.

Az esetre azután került sor, hogy Lidia Thorpe független őslakos szenátor odakiabált Károlynak a brit király beszédét követően hétfőn a parlamentben: "Ön nem az én királyon, nem a mi királyunk, önök népirtást követtek el a népünk ellen! Adják vissza a földünket, a babáinkat, a népünket, adják vissza, amit elloptak tőlünk!"

Wharton szintén azt kiabálta „ő nem az én királyom”, megismételve Lidia Thorpe független szenátor előző napi szavait. A királyi családra váró tömeg azonban válaszul azt kiabálta: „Isten óvja a királyt”. 

A Sydney-i Operaház előtt a bámészkodók megtapsolták a rendőröket, amikor Whartont letartóztatták és egy rendőrautóba ültették.

Az ott lévő több száz ember közül sokan már kedd kora reggel óta sorban álltak, néhányan brit zászlókba burkolózva. 

Nellie Pollard-Wharton, aki apjával volt, amikor letartóztatták, azt mondta, hogy „nevetséges”, ahogy a tömeg „ujjongott, amikor egy rendőrautóba ültették apját, mert kiállt a jogaiért”.
„Sok ausztrál azt mondja „lépjünk túl a régmúltban történteken” - elég régen volt már” - mondta Nellie a BBC-nek. [De] 

továbbra is ellen kell állnunk, hogy (...) hogy meghallgassák a jogainkat, (...) hogy ténylegesen önrendelkezni tudjunk

- tette hozzá Wharton lánya.

Thorpe szenátor tegnapi tiltakozását pedig egyes őslakos aktivisták bátor tettnek ítélték, más neves ausztrál őslakosok viszont „kínosnak” és tiszteletlennek titulálták cselekedeteit. Thorpe parlamenti képviselőtársai is élesen bírálták a szenátor megnyilvánulását.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!